Luchthaven Lukla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchthaven Lukla
Luchthaven Lukla
Luchthaven Lukla
IATA: LUA ICAO: VNLK
Algemene informatie
Type regionaal
Plaats Lukla (Nepal)
Hoogte 2.860 m
Coördinaten 27° 41′ NB, 86° 44′ OL
Locatie in Nepal
Luchthaven Lukla
Luchthaven Lukla
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
06/24 460 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De luchthaven Lukla is een klein vliegveld in het plaatsje Lukla (dorpscommissie Chaurikharka in het district Solukhumbu) in Oost-Nepal. Het vliegveld is populair, omdat Lukla de plaats is waar bergbeklimmers beginnen met de Mount Everest te beklimmen.

Er zijn dagelijks vluchten naar de hoofdstad Kathmandu. Deze vluchten worden alleen uitgevoerd als het weer niet te slecht is. De korte startbaan van 460 meter lang, welke een hellingspercentage heeft van 12%, is alleen geschikt voor STOL (Short Take Off and Land) vliegtuigen en helikopters. Aan het einde van de startbaan is een ravijn van 700 meter diep; het begin ligt tegen een berghelling aan en is in feite doodlopend. Lukla Airport geldt, samen met de luchthaven van Nuuk (korte landingsbaan bij een afgrond), als het meest extreme en gevaarlijke vliegveld ter wereld.

Het vliegveld van Lukla is niet het hoogst gelegen vliegveld ter wereld (2.859 m). Het hoogst gelegen vliegveld ter wereld is de luchthaven Daocheng Yading in de autonome Tibetaanse Prefectuur Garzê in China (4.411 m).

Luchtvaartmaatschappijen en bestemmingen[bewerken]

Ongevallen[bewerken]

  • 9 juni 1991 - Royal Nepal Airlines, De Havilland DHC-6 Twin Otter (9N-ABA). Na een vlucht van Kathmandu crasht het vliegtuig bij de landing in Lukla in slecht weer.
  • 25 mei 2004 - Yeti Airlines, De Havilland DHC-6 Twin Otter (9N-AFD). Na een vlucht van Kathmandu crasht het vliegtuig bij het aanvliegen door een zware wolk.
  • 1 oktober 2004 - Sita Air, Dornier Do 228. Bij de landing in Lukla breekt op de baan het neuswiel af.
  • 30 juni 2005 - Gorkha Airlines, Dornier Do 228. Bij de landing in Lukla glijdt het toestel van de baan af.
  • 8 oktober 2008 - Yeti Airlines, De Havilland DHC-6 Twin Otter (9N-AFE). Na een vlucht van Kathmandu crasht het vliegtuig bij het aanvliegen.[1]
  • 24 augustus 2010 - Een vliegtuig crashte nadat het tijdens een vlucht van Kathmandu naar Lukla was teruggestuurd naar Kathmandu vanwege slecht weer.[2]
  • 12 Oktober 2010 - Een vliegtuig van Sita Air kon niet tijdig afremmen en vloog tegen een muur aan het einde van de landingsbaan. Niemand raakte gewond, maar de neus van het vliegtuig was zwaar beschadigd.
  • 27 mei 2017 - Een vliegtuig van Goma Air is in mistige omstandigheden gecrashed bij het landen. De piloot kwam hierbij om het leven, 2 andere crewmembers zijn zwaargewond. Er waren verder geen passagiers aan boord.

Referenties[bewerken]