Lucius Iunius Moderatus Columella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Standbeeld van Columella, Plaza de las Flores, Cádiz

Lucius Iunius Moderatus Columella (Gades in Hispania Baetica, 4 - ~70) was een Romeins auteur van landbouwkundige werken.

Lucius Columella was aanvankelijk, rond 35, tribunus militum in het Romeinse leger in Syrië. Na zijn militaire loopbaan legde hij zich toe op de landbouw. Van hem zijn twee werken bewaard gebleven: het twaalfdelige 'de Re Rustica' en 'De arboribus'. Naast Cato de Oudere en Varro is Columella de belangrijkste bron voor de Romeinse landbouwkunde.

De Re Rustica is onder meer van belang, omdat het citeert uit verloren gegane bronnen van Cornelius Celsus, de schrijver Mago uit Carthago, Tremellius Scrofa en verscheidene Griekse bronnen. De oom van Lucius Columella, Marcus Columella, wekte bij Lucius waarschijnlijk de belangstelling voor de landbouw. Lucius Columella noemt hem "een buitengewoon landbouwer" (VII.2.30). Marcus Columella experimenteerde met het kruisen van wilde rammen met gedomesticeerde schapen.

Lucius Columella bezat boerderijen in Italië (hij noemt zelf de plaatsen Ardea, Carseoli, en Alba).

De Re Rustica wordt in het voorwoord gepresenteerd als een advies aan een zekere Publius Silvinus. Het werk behandelt de bodemgesteldheid, fruitteelt, olijfbomen, uiteenlopend vee, pluimvee, viskweek en tuinieren, maar ook bijvoorbeeld imkerij, personeelsbeleid, zaaitijden (en tijdrekening).

Externe link[bewerken]