Ludo Stynen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ludo Stynen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 11 februari 1953
Geboorteplaats Merksem
Land Vlag van België België
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Ludo Stynen (Merksem, 11 februari 1953) is een Belgisch biograaf.

Stynen schetst portretten van Vlaamse auteurs uit de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw, en vertelt over allerhande stromingen en themata als hedendaagse literatuur in het Afrikaans, en internationale en Vlaamse utopische en anti-utopische literatuur. Telkens is er ruime aandacht voor de maatschappelijke context.

Stynen studeerde Germaanse filologie aan de UFSIA en de UIA. Hij is leraar in het secundair onderwijs. Hij schreef en schrijft voor de literaire tijdschriften Restant en Kruispunt, en recenseerde Vlaamse literatuur voor World Literature Today, een internationale periodiek van de universiteit van Oklahoma. Stynen stelde een boek samen over literatuur in het Afrikaans, verzorgde samen met Sylvia Van Peteghem de teksteditie van het oorlogsdagboek (1914-1918) van Virginie Loveling, publiceerde een omvangrijke monografie over leven en werk van de gezusters Loveling en schreef een biografie van Lode Zielens.

Publicaties[bewerken]

  • Anderhalve eeuw anticipatieliteratuur in Vlaanderen (es, Restant, 1995)
  • Rosalie en Virginie: leven en werk van de gezusters Loveling (es, Lannoo, 1997)
  • In oorlogsnood: Virginie Lovelings dagboek 1914-1918 (es, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1999)
  • Lode Zielens, volksschrijver (es, Lannoo, 2001)

Externe link[bewerken]