Luitenant-gouverneur van Newfoundland en Labrador

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van de luitenant-gouverneur van Newfoundland en Labrador
Embleem van de luitenant-gouverneur van Newfoundland en Labrador

De luitenant-gouverneur van Newfoundland en Labrador is de vertegenwoordiger van de Canadese Kroon in de provincie Newfoundland en Labrador, alwaar de monarch vanwege het federale karakter van Canada apart optreedt. Hij of zij is belast met het uitvoeren van de meeste constitutionele en ceremoniële taken van de vorst binnen de provincie.

De luitenant-gouverneur wordt aangeduid door de premier van Canada, al gebeurt de officiële benoeming door de gouverneur-generaal van Canada. De huidige en 15e luitenant-gouverneur van Newfoundland en Labrador is Joan Marie Aylward, die deze rol sinds 14 november 2023 vervult.

Taken en publieke aanwezigheid[bewerken | brontekst bewerken]

De luitenant-gouverneur van Newfoundland en Labrador is belast met een aantal overheidstaken en neemt ook verschillende ceremoniële rollen op zich. Zo treedt hij of zij op als erevoorzitter of erelid van verschillende organisaties en verenigingen in de provincie. Daarnaast is de luitenant-gouverneur ex officio ere-hoofdcommissaris van de Royal Newfoundland Constabulary (politie) en ere-kolonel van het Royal Newfoundland Regiment (leger). Ook wordt de luitenant-gouverneur vanaf zijn of haar aanstelling automatisch vice-prior van de Orde van Sint-Jan in Newfoundland en Labrador.

De luitenant-gouverneur neemt jaarlijks verdienstelijke personen op in de Orde van Newfoundland en Labrador. Hij of zij reikt ook heel wat andere provinciale prijzen uit, zoals de Award for Excellence in Public Administration en de Newfoundland War Service Volunteer Medal.

Ieder jaar is de luitenant-gouverneur van Newfoundland en Labrador aanwezig bij enkele honderden gelegenheden en andere verplichtingen, ofwel als gastheer/-vrouw, ofwel als eregast. Bij zulke gelegenheden wordt de luitenant-gouverneur van Newfoundland en Labrador steeds vergezeld door diens vlag.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De functie werd in het leven geroepen in 1949, toen het Dominion Newfoundland als tiende provincie toetrad tot de Canadese Confederatie, al is het in essentie een voortzetting van de historische functie van gouverneur van Newfoundland, die al sinds de 17e eeuw bestond. In 2001 veranderde de naam van de provincie Newfoundland naar Newfoundland and Labrador, waardoor de titulatuur van de luitenant-gouverneur eveneens wijzigde.

De eerste luitenant-gouverneur was Albert Walsh (1949). De eerste vrouwelijke luitenant-gouverneur was Judy Foote (2018-2023).