Luke Kelly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Luke Kelly (Dublin, 17 november 1940 – aldaar, 30 januari 1984) was een Ierse zanger en musicus die vooral bekend werd als lid van The Dubliners. Over zijn geboortemaand is enige twijfel, want zijn geboortebewijs vermeldt december maar zijn moeder zegt dat het november was. Voor Luke zelf was er geen twijfel mogelijk. Hierover zei hij: "I have always taken my mother's word for it, for the reason that she was there at the time."

Levensloop[bewerken]

Kelly groeide op in de havenwijk van Dublin en verliet de school op 13-jarige leeftijd. Tussen zijn zestiende en twintigste jaar woonde hij in Engeland en had toen uitgesproken radicaal-communistische opvattingen, zo vertelde hij in een interview in Het Parool van oktober 1980. Daarbij had hij allerlei baantjes en werkte hij op het eiland Man in Engeland en in Schotland. In Schotland ontdekte hij de folkclubs, waar voor het eerst zijn aandacht getrokken werd tot zingen en musiceren. Omdat hij zo'n karakteristieke stem bezat, werd hij vaak gevraagd in die clubs te zingen.

In 1962 richtte hij samen met Ronnie Drew, Barney McKenna en Ciarán Bourke de groep "The Ronnie Drew Group" op. De naam werd later gewijzigd in The Dubliners, naar het boek van James Joyce, dat Kelly toentertijd las. Het zou niet lang duren voordat The Dubliners de populairste Ierse folkgroep werden.

In 1964 verliet Kelly de groep twee jaar om aan een solocarrière te werken. In juni 1965 huwde hij Deirdre O'Connell en in 1966 keerde Kelly weer terug bij The Dubliners. Hij zou de groep trouw blijven tot hij in januari 1984 overleed aan de hersentumor die hem reeds enkele jaren kwelde. Kelly werd begraven op de Glasnevin Cemetery in Dublin. De begrafenis werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit alle lagen van de bevolking, onder wie prominenten uit de politiek en de kerk. Ter nagedachtenis werd in Dublin de Polka Bridge omgedoopt tot de Luke Kelly Bridge.