Luke Kelly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Luke Kelly (Dublin, 17 november 1940 - aldaar, 30 januari 1984) was een Ierse zanger en musicus die vooral bekend werd als lid van The Dubliners. Over zijn geboortemaand is enige twijfel, want zijn geboortebewijs vermeldt december maar zijn moeder zegt dat het november was. Voor Luke zelf was er geen twijfel mogelijk. Hierover zei hij: "I have always taken my mother's word for it, for the reason that she was there at the time."

Hij groeide op in de havenwijk van Dublin en verliet de school op 13-jarige leeftijd. Tussen zijn zestiende en twintigste jaar woonde hij Engeland en had toen uitgesproken radicaal-communistische opvattingen (vertelde hij in een interview in Het Parool in oktober 1980). Daarbij heeft hij allerlei baantjes gehad en heeft ook op het eiland Man in Engeland en in Schotland gewerkt. In Schotland ontdekte hij de folkclubs waar voor het eerst zijn aandacht getrokken werd tot zingen en musiceren. Omdat hij zo'n karakteristieke stem bezat, werd hij vaak gevraagd in die clubs te zingen.

In 1962 richtte hij samen met Ronnie Drew, Barney McKenna en Ciaran Bourke de groep "The Ronnie Drew Group" op. Deze naam werd echter nadien gewijzigd in The Dubliners, naar het boek van James Joyce, dat toentertijd werd gelezen door Luke Kelly. The Dubliners werden al snel de meest populaire Ierse folkgroep.

In 1964 verliet hij de groep voor een periode van twee jaar om aan een solocarrière te werken. In juni 1965 huwde hij Deirdre O'Connell. In 1966 kwam Luke weer terug bij The Dubliners.

Sinds 1966 is Luke de groep trouw gebleven tot hij in januari 1984 overleed aan een hersentumor die hem reeds enkele jaren kwelde. Luke Kelly werd begraven op de Glasnevin Cemetery in Dublin. De begrafenis werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit alle lagen van de bevolking waaronder vele prominenten uit de politiek en de kerk. Ter nagedachtenis werd in Dublin de Polka Bridge omgedoopt tot de Luke Kelly Bridge.