Luther (politieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luther
Luther Logo.jpg
Genre Psychologische politieserie
Speelduur 60 minutes
Bedenker Neil Cross
Hoofdrollen Idris Elba
Ruth Wilson
Steven Mackintosh
Indira Varma
Paul McGann
Saskia Reeves
Warren Brown
Dermot Crowley
Intromuziek "Paradise Circus" van Massive Attack
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Productie
Producent Katie Swinden
Uitzendingen
Start 4 mei 2010
Einde 2018
Afleveringen 16
Netwerk of omroep BBC One, BBC HD
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Luther is een Britse psychologische politieserie met in de hoofdrol Idris Elba als Detective Chief Inspector John Luther. Een eerste reeks van zes afleveringen werd uitgezonden op BBC One vanaf 4 mei tot 8 juni 2010. De tweede en derde serie van elk vier afleveringen waren te zien op BBC One in respectievelijk 2011 en 2013. De serie wordt ook uitgezonden op Canvas en door de KRO op Nederland 3. De vierde serie van twee afleveringen werd uitgezonden op 15 en 22 december 2015.

DCI John Luther is een detective die voor de London Metropolitan Police: Serial Crime Unit werkt. Zijn positie als bewogen politieman staat altijd voorop. Zijn toewijding is een vloek en een zegen voor hemzelf, zijn geliefde en zijn medewerkers en levert hem ook veel vijanden op binnen het politiekorps.

Na een eerste seizoen van zes afleveringen in 2010, een tweede van vier in 2011 en een derde van vier in 2013 was het onzeker of er nog een vervolg zou komen. De serie is in het Verenigd Koninkrijk gemengd ontvangen. Desgevraagd zei hoofdrolspeler Idris Elba: "We’ll have to see what the appetite is like for it at the end of this series. If it’s a good, healthy appetite then we’ll figure out how we’re going to do some more."[1] Hoewel bedenker Neil Cross eerst bevestigde dat er van Luther geen vierde seizoen zal worden gemaakt is dat twee jaar later toch gebeurd. Ook komt er waarschijnlijk nog een film over detective John Luther.[2]. In 2017 werd er bevestigd dat er een vijfde seizoen aankomt. De opnames hiervoor starten in 2018[3].

Muziek[bewerken]

Al vanaf het eerste seizoen is de muziek bij de intro een verkorte versie van het nummer "Paradise Circus" van Massive Attack van het album Helgioland. De aftitelingsmuziek van de iedere episode is iedere keer uniek.

Rolverdeling[bewerken]

Externe link[bewerken]