Lyceum aan Zee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lyceum aan Zee
Hoofdgebouw van de school
Hoofdgebouw van de school
Algemeen
Locatie Vlag Den Helder Den Helder, Vlag van Nederland Nederland
Opgericht 2007
Type Voortgezet onderwijs
Denominatie Openbaar onderwijs
Bevoegd gezag Stichting Scholen aan Zee
Personen
Directeur de heer H. (Hans) van Beekum
Leerlingen ≈ 900
Overig
Website https://www.scholenaanzee.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Lyceum aan Zee is een school in de Nederlandse gemeente Den Helder voor havo en vwo (atheneum en gymnasium).

Er wordt lesgegeven in de leerjaren 1 t/m 5 van de havo en 1 t/m 6 van het vwo.

Scholen aan Zee[bewerken | brontekst bewerken]

Het Lyceum aan Zee valt onder de stichting Scholen aan Zee. De hoofdvestiging is aan de Drs. F. Bijlweg in Den Helder. Het Lyceum aan Zee is geopend in het schooljaar 2007-2008. Voor 2007 droeg het Lyceum aan Zee de naam Etty Hillesum College vernoemd naar Etty Hillesum die in het vernietigingskamp Auschwitz omkwam. Daarvoor droeg de locatie de naam Johannes College.

Problemen[bewerken | brontekst bewerken]

In het schooljaar 2008-2009 waren er veel problemen met roosters en was er een klein slagingspercentage. Vanwege de slechte resultaten is directeur Frank Merten per schooljaar 2009-2010 uit zijn functie ontheven. In mei 2014 zag het schoolbestuur zich genoodzaakt de per 1 januari 2014 aangetreden directeur Coby Wezel op staande voet te ontslaan, omdat zij niet over de vereiste onderwijsbevoegdheid bleek te beschikken.[1] Onder leiding van de huidige schoolleiding is er een nieuwe koers ingeslagen gericht op verbetering van het onderwijs aan de 1000 leerlingen van deze locatie. Per 29 mei 2019 heeft het ministerie van OCW geconstateerd dat deze school als 'zeer zwak' wordt bestempeld. Directeur Marianne Pot is daarop per direct vervangen door Hans van Beekum, directeur van Mavo aan Zee en Beroepsonderwijs aan Zee.[2]

Brand[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 augustus 2009 brak er brand uit in de sporthal van het Lyceum aan Zee. Deze brandde volledig af en ook enkele lokalen werden verwoest. De brandweerkorpsen van Den Helder, Texel en Anna Paulowna waren ter plaatse om het vuur te bestrijden. De melding van de brand kwam binnen om 15:23 uur en rond 16:45 uur was het vuur onder controle. De oorzaak van de brand is onbekend; brandstichting wordt niet uitgesloten.[3] Op de plaats van de oude sporthal staan nu twee moderne sporthallen die tevens gebruikt worden tijdens de examens.

Junior College[bewerken | brontekst bewerken]

Het Lyceum aan Zee heeft ook nog een nevenvestiging in Julianadorp, het Junior College. Hier wordt lesgegeven in vmbo, mavo, havo en vwo. De school is gehuisvest in een modern gebouw, dat geopend is in december 2007. Op het Junior College krijgen de onderbouwklassen les. Hierna stromen de leerlingen door naar de bovenbouw van Lyceum aan Zee, Mavo aan Zee, of Beroepsonderwijs aan Zee, alle gevestigd te Den Helder.