Märket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Märket
Plaats in Åland Vlag van Åland
Märket
Märket
Situering
Gemeente Hammarland
Coördinaten 60° 18′ NB, 19° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,033 km²
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa
Het eiland Märket met de grens tussen Zweden en Finland sinds 1985.
Het eiland Märket met daarop de vuurtoren.

Märket is een klein onbewoond eiland (0,033 km²) in de Oostzee, tussen het vasteland van Zweden en de Ålandseilanden (Finland). Märket behoort voor de helft tot Zweden en voor de helft tot Åland (autonoom deel van Finland). Het meest westelijke stukje land van Finland ligt op Märket.

De originele grens die midden over het eiland liep is in 1809 vastgelegd in de Vrede van Fredrikshamn. Deze is echter gewijzigd in 1985. Finland (destijds onderdeel van Rusland) had in 1885 een vuurtoren op het eiland gebouwd, maar naar later bleek, op het Zweedse deel. De grens is daarom aangepast zodat de vuurtoren op het Finse deel van het eiland kwam. De grootte van ieders territorium moest daarbij niet wijzigen en ook ieders aandeel van de kustlijn wilde men niet wijzigen aangezien dit de visrechten van de landen zou beïnvloeden, daarom heeft de grens nu een vreemde omgekeerde S-vorm.

Ongeveer 1 km ten noordwesten van Märket ligt nog een, iets kleiner, rotseilandje: Märketshällor ('stenen van Märket'). Nog weer een kilometer verder naar het noordwesten ligt nog een (naamloos) groepje rotsen in zee.

Zie ook[bewerken]

  • Bogskär: het meest zuidelijke punt van Finland.