MOS Technology

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto van het inwendige van de Commodore 64 waarop enkele belangrijke circuits van MOS Technology: de 6510 en de 6581 (SID)

MOS Technology was een hardwarebedrijf.

Geschiedenis[bewerken]

In 1974 verlieten acht werknemers, onder wie Bill Mensch en Chuck Peddle, Motorola om MOS Technology op te richten. Hun eerste ontwerpen waren de 6501- en 6502-processor. In 1975 klaagde Motorola MOS Technology aan omdat het de processoren te veel op zijn 6800-processor vond lijken. De zaak werd geschikt en de 6501 werd van de markt gehaald.

De 6502 werd wel verder ontwikkeld en MOS bracht in 1976 de KIM-1-computer op de markt. Later dat jaar werd MOS Technology overgenomen door Commodore en zou vanaf dan Commodore MOS Technology heten. Later, in de jaren tachtig, werd ook de naam Commodore Semiconductor Group gebruikt.

Kort na de overname door Commodore verliet Bill Mensch het bedrijf om Western Design Center op te richten.

MOS werd het hart van Commodore. Het ontwierp nagenoeg alle chips voor 8 bitreeks-computers van Commodore. Alhoewel de Commodore Amiga gebruikmaakte van de Motorola 68000-processor, waren de overige chips, waaronder de revolutionaire beeld- en geluidschips, door MOS ontwikkeld.

Na de ondergang van Commodore in 1994 heeft het bedrijf nog enige jaren doorgedraaid onder de naam GMT Microelectronics. Het bedrijf moest echter een overeenkomst afsluiten met de Amerikaanse Environmental Protection Agency, de grond onder de fabriek bleek ernstig vervuild, en dit moest opgeruimd worden. Het bedrijf bleek niet in staat deze na te leven en ging in 2001 definitief ter ziele.