Motorola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over het gewezen moederbedrijf Motorola, sedert 2011 gesplitst in Motorola Mobility en Motorola Solutions. Voor de gelijknamige wielerploeg, zie Motorola (wielerploeg).
Motorola Inc.
Motorola logo (voor splitsing)
Motorola logo (voor splitsing)
Beurs NYSE: MOT
Oprichting 1928
Opheffing 2011
Sleutelfiguren Edward Zander (CEO & bestuursvoorzitter)
Hoofdkantoor Schaumburg, Illinois
Werknemers 66.000 (2007)
Producten radiocommunicatie, mobiele telefonie, halfgeleidertechnologie, modems, satellietsystemen
Omzet Gestegen $ 36,84 miljard (2005)
Winst Gestegen $ 4,696 miljard (2005)
Website Motorola
Portaal  Portaalicoon   Economie
Motorola Danmark, Glostrup.

Motorola Inc. is een Amerikaans multinationale onderneming op het gebied van communicatietechnologie.

Geschiedenis[bewerken]

Motorola startte in 1928 onder de naam Galvin Manufacturing Corporation. In 1947 werd de bedrijfsnaam veranderd naar Motorola, maar het handelsmerk Motorola is reeds sinds 1930 in gebruik. Het hoofdkantoor bevindt zich in Schaumburg, Illinois, een buitenwijk van Chicago.

De oprichter Paul Galvin kwam op de naam Motorola toen zijn bedrijf begon met autoradio's. Een aantal van de vroege bedrijven die fonografen, radio's en andere audiospullen produceerden, hadden de gewoonte om het suffix "-ola" te gebruiken. Het beroemdste voorbeeld daarvan was de Victrola.

Veel van Motorola's producten hadden iets te maken met radiocommunicatie. Zo ontwikkelden ze de eerste walkietalkie, elektronica voor defensiedoeleinden en de draagbare telefoon. Motorola is ook actief in de ontwikkeling van halfgeleidertechnologie en de productie van halfgeleiders, waaronder ook chips voor gebruik in computers. Motorola was tot 2005 de hoofdleverancier (in samenwerking met IBM) voor de microprocessors gebruikt in de Apple Apple Macintosh en PowerMac-computers. Motorola heeft een breed assortiment aan producten, waaronder satellietsystemen en modems. Het grootste succes van Motorola in Nederland geboekt door de Moto G, een budgettelefoon met goede specificaties voor zijn prijs.

In februari 2004 berichtte Motorola dat het zijn halfgeleiderdivisie zou afscheiden in een apart bedrijf, genaamd Freescale Semiconductor.

Na twee jaren met grote verliezen werd op 4 januari 2011 Motorola gesplitst in twee apart genoteerde bedrijven: de mobiele telefoon-toestellen tak ging verder onder de naam Motorola Mobility (NYSE symbool: MMI) en de overige activiteiten waaronder portofoons, RFID-systemen, SCADA systemen etc. werden ondergebracht in Motorola Solutions (NYSE symbool: MSI) [1].

Op 15 augustus 2011 is de mobiele telefoon-toestellen tak van Motorola, Motorola Mobility, voor $ 12,5 miljard overgenomen door Google Inc.[2][3][4] In 2014 verkocht Google de telefoondivisie door aan Lenovo, maar het behield zelf een deel van de patenten.[5]

Nederland[bewerken]

Motorola heeft in Nederland vestigingen in Nieuwegein, Gouda (C2000), Zoetermeer (KLPD) en Didam en is onder andere actief in de markt van mobiele telefoons, professionele communicatie (portofoons) en embedded computers.

In Didam huisvest de voormalige Symbol divisie van Motorola Solutions.

Wielerploeg[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Motorola (wielerploeg) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Motorola was in de jaren negentig ook sponsor van een gelijknamige wielerploeg, die onder meer Lance Armstrong onder contract had. Als communicatiebedrijf experimenteerde Motorola binnen zijn ploeg voor het eerst met zend- en ontvangstapparatuur (de zogenaamde "oortjes") voor communicatie tussen de renners en de ploegleiding. Enkele jaren later zouden nagenoeg alle ploegen van dergelijke elektronica gebruikmaken.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. WallStreet Journal Motorola Is Split Into Two, 5 januari 2011, bezocht 16 augustus 2011
  2. Tweakers.net Google koopt Motorola Mobility voor 12,5 miljard dollar, 15 augustus 2011
  3. Official Google Blog: Supercharging Android: Google to acquire Motorol Mobility, 15 augustus 2011
  4. Google koopt mobiele tak Motorola. ZDNet (15 augustus 2011) Geraadpleegd op 15 augustus 2011
  5. Google verkoopt Motorola aan Lenovo. Tweakers (29 januari 2014) Geraadpleegd op 30 januari 2014