MZ (Zschopau)
Aanvankelijk heette het bedrijf IFA. Dit is de IFA BK 350 uit 1956 |
Deze MZ 125 RT is in feite een kopie van de vooroorlogse DKW 125 RT |
MZ TS 250/0 zijspancombinatie met een MZ ETZ 250 Motorblok en ETZ 251 cilinder gemonteerd. |
MZ is een Duits motorfietsmerk.
Dit Oost-Duits merk kwam in 1946 voort uit de voormalige DKW-fabriek. Aanvankelijk heette het bedrijf IFA-DKW, maar in 1956 werd het MZ, de afkorting voor Volkseigener Betrieb Motorradwerk Zschopau. De naam werd later gewijzigd in MZ Motorradwerke, Zschopau.
Er werden voornamelijk modellen met een 123- tot 243 cc eencilinder tweetaktmotor gemaakt, waaronder redelijk succesvolle terreinmodellen. Ook in de wegrace was MZ succesvol. In de jaren tachtig werden er korte tijd motorfietsen van MZ in Brazilië geproduceerd. Uiterlijk waren deze moderner en kleurrijker dan de machines uit de DDR.
MuZ
Na de val van de Berlijnse Muur (1989) kwam het bedrijf in moeilijkheden en in juli 1993 veranderde de naam in MuZ. De tweetaktproductie werd verkocht aan het Turkse bedrijf Kombassan Kanuni, dat ze onder de naam Kanuni-MZ verder bouwde.
MuZ Motorrad- und Zweiradwerke. Vanaf juli 1993 werd dit de naam voor de MZ-fabriek. MuZ bouwde motorfietsen op basis van Yamaha-660 cc viertakt-eencilinders, hoewel aanvankelijk ook Rotax-blokken (eveneens viertaktmotoren) werden gebruikt. Prototypes met het 850 cc Yamaha TDM-blok kwamen nooit op de markt. Wel werd er een redelijk succesvol 500 cc wegraceteam opgezet met machines gebaseerd op de BRM/ROC/Swissauto-motoren. Deze reden onder de naam Weber-MuZ.
Het merk was intussen door het Koreaanse bedrijf Hong Leong overgenomen.
Terug naar MZ
In 2000 veranderde men de naam MuZ weer terug in MZ. In dat jaar werd weer een nieuwe motor met eigen viertakt-blok gepresenteerd, de RT 125, een naam die verwees naar de beroemde DKW RT 125. Later volgde ook nog een zware paralleltwin, de MZ 1000 S.
Halverwege 2008 werd bekend dat uiterlijk aan het einde van 2008 de productie werd stilgelegd, geldschieter Hong Leong had zich teruggetrokken.[1] Sinds september 2008 werden geen motorfietsen meer geproduceerd en aan het einde van het jaar werd de fabriek gesloten.
Herstart in 2009 met elektroscooters
In maart 2009 werd bekend dat de voormalige motorcoureurs Ralf Waldmann en Martin Wimmer het Motorrad- und Zweiradwerk Zschopau wilden kopen en saneren.[2] Sinds de heroprichting handelde de onderneming onder de naam Motorenwerke Zschopau GmbH. De hoop bij de herstart werd gevestigd op het ontwikkelen van een elektroscooter, de MZ Emmely EL1[3] en de herstart van de productie van de elektroscooter Charly.[4] Eind 2009 startte de productie van de Charly in de inmiddels 23 werknemers tellende motorfabriek.[5] Op 7 september 2012 vroeg bedrijfsleider Martin Wimmer wegens betalingsachterstanden het faillissement bij de rechtbank in Chemnitz aan. De productie bleef tot de uitspraak van de rechtbank doorlopen.[6] Begin mei 2013 werden de laatste werknemers ontslagen, nadat nog pogingen waren gedaan een overname door andere bedrijven te bewerkstelligen. Daaronder was BMW Motorrad, waarvoor Wimmer en Waldmann lichte motorfietsen hadden willen bouwen.
Weetje
- Er bestond vroeger nog een merk met de naam MZ, zie MZ ('t Zandt).
Externe link
Referenties
- ↑ Traditionsmarke am Ende - MZ macht dicht, n-tv (6 juni 2008), geraadpleegd op 11 oktober 2012
- ↑ www.motorradonline.de: Martin Wimmer und Ralf Waldmann kaufen deutsche Traditionsmarke
- ↑ www.motosport.ch:MZ baut Hybrid-Roller
- ↑ MZ-Blog
- ↑ Erster Charly verlässt in Kürze MZ-Werk
- ↑ MZ hat Insolvenz angemeldet