Corb!no

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Maarten Corbijn)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maarten Corbijn
Zelfportret Corb!no, 2001
Zelfportret Corb!no, 2001
Persoonsgegevens
Volledige naam Cornelis Maarten Corbijn van Willenswaard
Pseudoniem Corb!no
Kooos
Laboratori! Kooos
Geboren Strijen, 1959
Beroep(en) fotograaf
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Corb!no is het pseudoniem van Maarten Corbijn (Strijen, 1959, geboren als Cornelis Maarten Corbijn van Willenswaard), een Nederlands fotograaf.

Hij is bekend om zijn portretfotografie, onder meer toegepast voor reclamecampagnes, magazine-covers en albumhoezen. Tevens is hij filmmaker en schrijver, hij maakte onder meer muziekvideo's voor bekende Nederlandse artiesten als Krezip, Rob de Nijs en VanVelzen.

Biografie[bewerken]

Corbijn is begonnen met fotograferen in de vroege jaren tachtig. Aan het begin van zijn carrière voerde hij de naam Kooos, en later Laboratori! Kooos, om uiteindelijk Corb!no te gaan hanteren. Hij heeft in zijn carrière vele (inter)nationale beroemdheden, politici en mensen uit de zakenwereld voor zijn lens gehad.

In 2009 kreeg Corbijn een eigen rubriek in het tijdschrift HP/De Tijd genaamd CORBINO – Wekelijkse beeldschets, dat uiteindelijk 130 afleveringen mocht beslaan. Hierin kreeg hij over twee pagina's per editie de ruimte om in beeld en woord een portret te schetsen. Onder anderen Martin Bril, Eddy Posthuma de Boer, Erwin Olaf en Maartens broer Anton Corbijn passeerden hier de revue.[1]

Behalve portretfotograaf is Corbijn ook maker van muziekvideo's en commercials. In de loop der jaren heeft hij videoclips afgeleverd voor Bløf, Skik, My Velma, Lavinia Meijer, Ilse DeLange, Nurlaila Karim, Frédérique Spigt, A Balladeer, Krezip, Rob de Nijs, VanVelzen en Frank Boeijen.

Geschreven werk van zijn hand is verschenen bij HP/De Tijd als onderdeel van zijn portretreeks en VolZin, waar hij schreef over zijn jeugd als zoon van een dominee.[2]

Publicaties (selectie)[bewerken]

Externe link[bewerken]