Macaroni met kaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Macaroni met kaas als bijgerecht
Mac-and-cheesepizza

Macaroni met kaas, vooral bekend onder de Engelstalige afkorting mac and cheese, is een met name in Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk voorkomend pastagerecht. Het wordt bereid door macaroni te mengen met een kaassaus en vervolgens meestal met geraspte kaas in de oven te gratineren. Voor de exacte samenstelling van het gerecht, de saus en de te gebruiken kaassoorten bestaan vele recepten en varianten[1][2].

Het gerecht is een vast bestanddeel van de dagelijkse Amerikaanse keuken en behoort tot het standaardaanbod van veel diners. Ook is macaroni met kaas geliefd als bijgerecht bij de barbecue. Als kant-en-klaarmaaltijd wordt het sinds 1937 op de markt gebracht door Kraft Foods onder de naam Kraft Dinner (in de VS later hernoemd tot Kraft Macaroni & Cheese). Dit is nog altijd een van de populairste Amerikaanse kant-en-klaargerechten.

Thomas Jefferson, van 1784 tot 1789 Amerikaans gezant in Parijs, liet zijn chef-kok James Heming het Italiaanse recept regelmatig bereiden, en nam bij zijn terugkeer naar de Verenigde Staten in 1790 een Napolitaanse pastamachine mee. Een met Jeffersons ganzenveer geschreven recept is in zijn nalatenschap bewaard gebleven, maar hierin ontbreekt het ingrediënt kaas[3]. Maar in Hemings receptenverzameling is het authentieke recept teruggevonden.[4]

In Zwitserland bestaat een aanverwant gerecht genaamd älplermagronen.