Madonna (Edvard Munch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Madonna
Madonna
Kunstenaar Edvard Munch
Jaar 1894-1895
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 91 × 70,5 cm
Museum Munchmuseum
Locatie Vlag van Noorwegen Oslo, Noorwegen
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Madonna is een schilderij van de Noorse expressionist Edvard Munch. Munch maakte tussen 1894 en 1895 vijf versies in olieverf op doek van de Madonna. Het hier besprokene werk meet als enige 91×70,5 cm. Ook bestaat er een aantal versies in diverse technieken op papier.[1][2] Het schilderij dat toebehoort aan het Munchmuseum van Oslo werd gestolen in 2004 en twee jaar later teruggevonden. Een ander doek is eigendom van zakenman Nelson Blitz.

Afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel het een hoogst ongebruikelijke voorstelling is, is dit een schilderij van Maria, de moeder van Jezus. Tot de 20e eeuw werd Maria in hoge kunst meestal voorgesteld als een reine, rijpe vrouw. De gebruikelijke gouden halo van Maria is vervangen door een rode halo die liefde en pijn symboliseert. Zelfs in deze ongewone pose belichaamt ze enkele van de belangrijkste elementen van de canonieke voorstellingen van de Heilige Maagd: ze heeft een rust en een kalm vertrouwen over haar. Haar ogen zijn gesloten, ten teken van bescheidenheid, maar ze is tegelijkertijd van boven verlicht, haar lichaam daarentegen is weggedraaid van het licht om het minder op te vangen, terwijl haar gesloten ogen het juist wel opvangen. Deze elementen wijzen op aspecten van de conventionele voorstellingen van de Annunciatie. Dagny Juel-Przybyszewska stond model voor de Madonna.

Diefstal[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondag 22 augustus 2004 werden de Madonna en een versie van De Schreeuw gestolen uit het Munchmuseum door gemaskerde mannen, zwaaiende met vuurwapens. De overvallers dwongen de bewakers van het museum te gaan liggen op de grond terwijl ze de beveiligingskabel verbraken, de schilderijen aan de muur meenamen en ontsnapten in een zwarte Audi A6 stationwagon, die de politie later terugvond.

Beide schilderijen werden teruggevonden door de politie in Oslo op 31 augustus 2006. De volgende dag zei Ingebjørg Ydstie, directeur van het Munchmuseum, dat de toestand van de schilderijen veel beter was dan verwacht en dat de schade, met inbegrip van een 2,5 cm gat in de Madonna, gerepareerd kon worden.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Edvard Munch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.