Madou (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Madou
Madou, augustus 2021
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1979-1984, 2021-heden
Oorsprong Vlag van België België
Genre(s) Kleinkunst
Avant-garde
Label(s) Lark
Belvedere Records
Leden
Zang Vera Coomans
Viool, altviool, Toetsen Wiet Van de Leest
Zang, bas Thomas Devos
Beats, percussie, Wurlitzer Louis Van de Leest
Percussie, Drums Mattijs Vanderleen
Toetsen Wouter Van Belle
Oud-leden
Saxofoon Johan Van Der Staey
(Bas-)gitaar Sus Proost
Drums Jan Meel
Saxofoon Leo Coomans
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Madou is een Belgische en Nederlandstalige muziekgroep die opgericht werd door componist en multi-instrumentalist Wiet Van de Leest en zangeres Vera Coomans.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van de Leest en Coomans verlieten in 1979 de folkformatie Rum, om zich te richten op hun eigen project. Madou kende kortstondig succes met de singles Witte nachten[1] en Niets is voor altijd[2], met teksten van Jan Devos[3]. De groep maakte slechts één album, in 1982 (zie onder).[4]

De muziek van Madou vormde begin jaren 1980 een unieke combinatie in het Nederlandstalige muzieklandschap: in de melodieën waren de folk-invloeden nog sterk te horen, maar de teksten behandelden het, vaak bittere, leven van nu. Gebroken relaties en de harde dagelijkse werkelijkheid vormden de thematiek, waaraan de stem van Coomans nog een extra tragische toets toevoegde. Het derde element was het eerder moderne instrumentarium waarmee de plaat was gearrangeerd (zie onder) waardoor de associatie met de traditionele folk moeilijk te maken viel.

De eigentijdse maar ongewone combinatie sloeg niet aan en de groep werd ontbonden. Beide muzikanten verzeilden in de anonimiteit. Tot de hernieuwde populariteit van de folk vanaf omstreeks 2000, en dan vooral de vele hybride vormen van folk die sindsdien zijn ontstaan, de muziek van Madou een cultstatus bezorgden. In 2005 bracht Vera Coomans met de muzikanten van Jaune Toujours het oude repertoire onder de naam Madouce.

Veertig jaar na het ontstaan van de groep, kreeg de band, onder impuls van Thomas Devos en Louis Van de Leest, een doorstart. In februari 2021 kwam een nieuwe single uit, "Ronquières". Het is de eerste single van een nieuw album dat uitkomt op 24 september 2021.[5] [6]

Discografie[7][bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

  • Witte Nachten (1981)
  • Niets is voor Altijd (1982)
  • Gas (1983)
  • Ronquières (2021)