Madsen Machinegeweer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Madsen MG

Het Madsen Machinegeweer was een lichte mitrailleur tot het productiestadium gebracht door Madsen en Rasmussen, die zich baseerden op een ontwerp van de Deense uitvinder Schouboe.

De Madsen was bijzonder, omdat hij als een van de weinige machinegeweren een magazijn had dat boven op het wapen was geplaatst, vergelijkbaar met de Britse Bren LMG.

Ontstaan[bewerken]

Toen het geweer door het Deense ministerie van Oorlog goedgekeurd was, werd het aan de cavalerie gegeven met de naam Madsen, genoemd naar de Minister van Oorlog, Vilhelm Herman Oluf Madsen. Daarna werd het machinegeweer, net als alle andere wapens, in een klein aantal gekocht. De Madsen bleek even goed als de Noorse lichte machinegeweren die in massaproductie waren gebracht tegen de invasie van Duitsland.

Het herlaadmechanisme was ontleend aan dat van de Martini-Henry, een Brits standaardgeweer lang voor de Eerste Wereldoorlog. De Deense Minister van Oorlog hield de productie van de Madsen niet alleen voor zichzelf, maar verkocht ook wapens aan landen als, Estland, Letland, Litouwen en Polen die zich ook voorbereidden op de mogelijke aanval van Duitsland. Enkele machinegeweren vonden hun weg naar Duitsland waar het idee werd gekopieerd en aangepast om een patroonband te gebruiken in de plaats van een magazijn.

Sedert 1915 was bij het KNIL (Kon. Nederlands Indisch Leger) de geweermitrailleur Madsen in gebruik en later kwam daar nog een korte versie bij: de karabijnmitrailleur Madsen. Beide genoemde wapens waren ingericht voor de Nederlandse patroon 6,5 x 53 R.

Technische data[bewerken]

Naam Madsen LMG
Type Licht machinegeweer
Land Denemarken
Tijd 1903-1955
Doel Personen
Datum
Operators Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Duitsland, Nederland (KNIL).
Oorlogen Wereldoorlog II.
Vuursysteem Automatisch
Kaliber 7,92mm; 6,5 mm (enz.)
Loop 23.0in
Munitie 7,92 x 57 mm Mauser; 6,5 x 55 Noorwegen; 6,5 x 53 R Nederland
Magazijn

25, 30, 40 patronen.

Vuursnelheid 450 schoten/minuut
Gewicht 20lb
Lengte 45.0in