Maestro (betaalkaart)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ING betaalkaart met Maestro-logo.

Maestro is een multinationale debetkaartdienst die opgericht werd in 1990 en eigendom is van MasterCard. Maestro-kaarten kunnen verkregen worden van geassocieerde banken en kan gekoppeld worden aan de bankrekening van de kaarthouder of het zijn vooruitbetaalde prepaidkaarten. De kaarthouder toont de kaart op het verkooppunt en wordt door de terminal gehaald door de verkoper of de klant ingevoegd in een betaalautomaat of geldautomaat. De betaling/geldopname wordt geautoriseerd door de kaartuitgever om ervoor te zorgen dat de kaarthouder voldoende middelen op de eigen bankrekening ervoor heeft en de kaarthouder bevestigt de betaling/geldopname door hetzij de ondertekening van de aankoopbon of het invoeren van hun 4- tot 6-cijferige pincode (pinnen).

Binnen de Europese Unie en bepaalde andere landen is Maestro het belangrijkste debet-merk van MasterCard en is het het equivalent van de debetkaart waarbij ondertekening maar geen elektronische autorisatie benodigd is. In de meeste andere landen vereist Maestro elektronische autorisatie, wat inhoudt dat er informatie opgeslagen moet zijn op de chip of de magneetstrip op een kaart om gelezen te worden, vervolgens wordt dit van het verkooppunt naar de kaartuitgevende bank gestuurd die hierop moet reageren met een bevestigende autorisatie. Indien de informatie niet van de kaart gelezen kan worden, wordt de transactie afgewezen, ongeacht het beschikbare bedrag op de verbonden bankrekening. Dit is anders dan andere debet- en kredietkaarten, waar de informatie met de hand ingevoerd kan worden in de terminal (door het intypen op de terminal van de 13 tot 19 cijfers en de vervaldatum) en nog steeds kan worden goedgekeurd.

Maestro wordt geaccepteerd op ongeveer 15 miljoen verkooppunten, doorgaans aangegeven met het Maestro-logo.[1] Onder meer in Nederland wordt Maestro bij alle geld- en betaalautomaten geaccepteerd.

Van magneetstrip naar chip[bewerken]

Sinds 2005 wordt de magneetstrip vervangen door de EMV-chip op de kaarten voor de veiligheid van betalingen en het reduceren van de kans op fraude, zoals door skimming. Ook alle betaalautomaten worden vervangen zodat zij de EMV-chip kunnen accepteren.

Omdat het buiten Europa nog veel voorkomt dat de apparatuur de chip niet kan lezen, en daarom de magneetkaartgegevens worden geaccepteerd, schakelen veel banken het gebruik buiten Europa standaard uit, zodat onnodige risico's van fraude vermeden worden. De klant die de kaart buiten Europa wil gebruiken kan dat aanvragen.