Mafia: The City of Lost Heaven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mafia: The City of Lost Heaven
Ontwikkelaar(s) Illusion Softworks
Datum van uitgave 2002
Engine LS3D engine
Navigatie
Vervolg Mafia 2
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Mafia: The City of Lost Heaven (kortweg Mafia) is een computerspel van Illusion Softworks uit 2002. Mafia voor de PC (2002) kreeg later versies voor de Sony PlayStation 2(2004) en de Microsoft Xbox(2004). Het spel speelt zich af in de stad 'Lost Heaven'. Mafia maakt gebruik van de LS3D engine. Er zijn ook patches voor de eerste versie uitgekomen, versie 1.1 en 1.2.

Er zijn modifications (afgekort mods) beschikbaar voor Mafia die nieuwe functies aan het spel toevoegen (grotere wapens, meer krachten, nieuwe kleding enz.). Met als bekendste voorbeeld de Mafia Snow Mod, die de wereld omtoverde tot een winter wonderland.

Men kan in de stad ook met de trein of in de tram stappen, om zo naar een bestemming te gaan, zoals bij de missie Moonlighting - One Way To The Bank.

Het vervolg op Mafia is Mafia 2.

Missies van het spel en samenvatting[bewerken]

 • Prologue (1930)
  • An Offer You Can't Refuse
  • Running Man
  • Molotov Party
  • Ordinary Routine
 • Intermezzo 1 (1932)
  • Fairplay
  • Sarah
  • Better Get Used To It
  • The Whore/The Priest
 • Intermezzo 2 (1933)
  • A Trip to the Country
  • Omerta
  • Visiting Rich People
  • A Great Deal
 • Intermezzo 3 (1935)
  • Bon Appetit
  • Happy Birthday
  • You Lucky Bastard
  • Creme de la Creme
 • Intermezzo 4 (1938)
  • Election Campaign
  • Just for Relaxation
  • Moonlighting
  • The Death of Art
 • Epilogue (1938)

New Game[bewerken]


De eerste missie, An Offer You Can't Refuse, is een opdracht waarbij de speler, als Tommy, voor het eerst kennis maakt met de Maffia. De "werknemers" van de gerespecteerde don Salieri: Paulie en Sam worden achtervolgd door de rivaliserende Morello-familie en Tommy moet hen, nadat de auto van de 2 maffiosi is gecrasht, wegrijden naar Salieri's bar. Don Salrieri vraagt Tommy eens na te denken of hij niet bij de familie wilt komen.

Hierna komt de opdracht Running Man waarbij men 5 passagiers van A naar B moet vervoeren. Als Tommy even pauze houdt in de buurt van Salieri's Bar wordt hij verrast door de Morello-familie. Ze willen vergelding voor zijn daden en slaan zowel zijn taxi als Tommy in elkaar. Hij weet echter te ontsnappen naar Salieri's bar waar hij besluit zich bij de familie te voegen. Paulie en Sam, die hij in de vorige missie moest redden worden zijn partners. In de volgende opdracht: Moletov Party gaan Paulie en Tommy naar de stamkroeg van de Morello-familie. Zij blijken Tommy in de vorige opdracht te hebben aangevallen dus worden ook hun auto's kapot gemept.

Hierna volgt de opdracht Ordinary Routine waarin Tommy samen met Paulie en Sam beschermingsgeld moeten ophalen bij bedrijven, hetzij met enige moeite. Bij Fairplay moet men racen bij het gedeelte Racing Circuit van Lost Heaven, wat buiten die stad ligt. In de volgende opdracht: Sarah, moet men Sarah, die in Salieri's Bar werkt, escorteren naar haar huis. Sarah zal later met Tommy trouwen. Tijdens de tocht worden Tommy en Sarah aangevallen. In You better get used to it moeten Paulie en Tommy daarom wraak nemen op de aanvallers tijden "Sarah". In The Whore en The Priest gaat Tommy naar Hotel Corleone om de manager te vermoorden. Tommy moet van dak naar dak springen om te vluchten, want het hotel vliegt in brand. Tommy komt dan op het dak van een kerk. Hier begint The Priest. In de kerk is net de begrafenis bezig van iemand die Tommy en Paulie hebben vermoord tijdens "You better get used to it". Als Tommy wordt ontdekt wordt hij ook herkend en moet hij zich een weg naar buiten vechten.

Hierna volgt "A trip to the country" waarin Paulie, Sam en Tommy een lading alcohol uit Canada moeten vervoeren. De opdracht van het level Election Campaign is dat Tommy naar de top van de toren van de Old Prison (Oude Gevangenis, L.H. County Jail) moet gaan en vervolgens de politici op het land dood moet schieten. Bij Just for Relaxation komt men in de haven van Lost Heaven voor drankdiefstal. Bij Moonlighting overvallen Tommy en Paulie de First National Bank (The Bank Heist).

Het laatste level, The Death of Art, is wanneer beide partners van Tommy doodgaan. In het eerste minispel van The Death of Art, Paulie's Flat, wordt Paulie dood gevonden door Tommy in zijn flat. Tommy moet gaan naar het museum van Lost Heaven om Sam te ontmoeten. Tommy moet alle andere maffiosi doodschieten om bij Sam te komen en hem dood te schieten. Hierna komt een filmpje, waarin Tommy zegt dat hij gaat getuigen in de rechtszaak in verband met de dood van Sam. Salieri belandt in de cel. In de Epilogue ziet men een oude Tommy Angelo, die het gras van zijn huis sproeit. Twee mannen komen aangereden. De ene zegt: "Mister Salieri has send his regards" en dan schieten de mannen Tommy neer. In Mafia II speel je een andere protagonist genaamd Vito. Deze moet iemand samen met zijn partner vermoorden wie Tommy blijkt te zijn. Je ziet hetzelfde filmpje in Mafia II als in Mafia I als Tommy wordt vermoord, hetzij verbeterd.

Bijna elk level begint met een vergadering in Salieri's Bar. Ook moet men bij sommige levels terugkeren naar Salieri's Bar als de opdracht is uitgevoerd.

Nadat 1 intermezzo is uitgespeeld, zijn er nieuwe opties in Free Ride beschikbaar. Als alle intermezzo's zijn uitgespeeld, is Free Ride Extreme beschikbaar.

Free Ride[bewerken]

Free Ride (Vrij Rijden) kan gespeeld worden nadat Prologue is uitgespeeld, maar niet alle opties van Free Ride zijn beschikbaar. Dit is niet echt Vrij Rijden want de politie en andere maffia's zijn er ook nog op de weg. Bij Free Ride is er geen Paulie of Sam meer, want die zijn dood, maar alleen Tommy. Hier kan men vrij rijden in het gedeelte Countryside wat buiten de stad ligt. Bij Free Ride kan men geld sparen (door op de Countryside hard te rijden of andere maffia's dood te schieten) en daarmee vervolgens wapens kopen bij Yellow Pete's Shop. Als de speler Intermezzo 1 al heeft uitgespeeld, kan maar een deel van Free Ride worden gespeeld. Free Ride is kortom voor de spelers die geen zin in missies hebben.

Free Ride Extreme[bewerken]

Free Ride Extreme (Vrij Rijden Extreem) kan gespeeld worden nadat alle levels zijn uitgespeeld. Ook alleen Tommy is hier aanwezig. Dit is zeker Vrij Rijden want de politie en de andere maffia's zijn er niet bij Free Ride Extreme. Bij Free Ride Extreme heeft Tommy ook een huis in Oakwood. Ook hier kan men vrij rijden bij het gedeelte Countryside.
Het is ook mogelijk kleine opdrachten te voltooien. Met het voltooien van zulke opdrachten krijgt men speciale auto's tot zijn beschikking, zoals raketauto's.

Belangrijke locaties[bewerken]

Salieri's Bar[bewerken]

Salieri's Bar is de bar van Don Salieri. Hier houdt men vergaderingen in de achterkamer van de bar. Zo zit er ook achter de bar de garage van Ralph, die voor de auto's zorgt. Bij Free Ride kan men het spel opslaan als men langskomt bij de bar en op de deur de actieknop gebruikt.

Paulie's Flat[bewerken]

Hier woont Paulie. Paulie's Flat is te zien in Moonlighting en The Death of Art.

Yellow Pete's Shop[bewerken]

Yellow Pete verkoopt wapens. Bij Free Ride en de missies later in het verhaal kan men bij Yellow Pete wapens kopen. Hiervoor is echter wel geld nodig bij Free Ride. Je kan Yellow Pete's Shop vinden in de doodlopende straat langs de bioscoop.

Lucas Bertone's Autoservice[bewerken]

Lucas Bertone is een automonteur zoals Ralph, maar Bertone heeft een andere locatie. Bertone's Autoservice ligt ten zuiden van de Giuliano brug in Central Island. Hij doet ongeveer hetzelfde als Ralph, auto's repareren, leren hoe je sloten kraakt van verschillende auto's, zorgen dat voor nieuwe auto's enzovoorts.

Installatie[bewerken]

Voor de installatie van Mafia zijn er drie cd's nodig. Tijdens de installatie worden de belangrijkste personages van Mafia voorgesteld. Anno 2010 is Mafia bijna nergens meer te koop. Wel is er op de website van Mafia een demoversie beschikbaar, maar daarin zitten een paar bugs.

Soundtracks[bewerken]

Stad[bewerken]

Zanger(es)(s)(en) Titel van nummer Komt voor in
Django Reinhardt Belleville Central Island
The Mills Brothers Caravan Oakhill
The Mills Brothers Chinatown, My Chinatown Chinatown
Django Reinhardt Cavaleri Little Italy
Django Reinhardt Manoir de Mes Reves Hoboken
Django Reinhardt Minor Swing New Ark
Duke Ellington The Mooche Works Quarter
Django Reinhardt Vendredi 13 Down Town

Countryside[bewerken]

Zanger(es)(s)(en) Titel van nummer
Django Reinhardt Douce ambiance
Lonnie Johnson Jet Black Blues
Buddy Clark I'm Living in a Great Big Way

Overige[bewerken]

Zanger(es)(s)(en) Titel van nummer Komt voor in
Django Reinhardt Coucou In de missie Happy Birthday
Lordz Of Brooklyn Lake Of Fire Credits aan het einde van Epilogue
Louis Jordan You Run Your Mouth and I'll Run My Business In de missie Great Deal!

Voice-overs[bewerken]

Inspreker Inspreker Tsjechische versie Personage
Mike Sorvino Marek Vasut Tommy Angelo
William DeMeo Petr Rychlý Paulie
Matt Servitto Ludek Ctvrtlík Sam
George DiCenzo Antonín Molcík Don Salieri
Jeff Gurner Ralph, Lucas Bertone enz.
Tomás Sýkora Ralph
Václav Knop Lucas Bertone
John Tormey Miroslav Saic Vincenzo
Paul Scannapieco Tomás Karger Luigi

Overzicht van politie alarmen[bewerken]

Een politiealarm is te herkennen als men aan de linkerkant van het computerscherm ziet in rode letters Police alarm - <reden>.

Daad Wat je ervoor krijgt
Hoge snelheid (meer dan 40 mph (60 km/h)) Boete
Hoge snelheid (meer dan 65 mph (90 km/u)) Arrestatie
Crash Boete
Door rood licht rijden Boete $200
Verkeersbord beschadigd Boete $235
Crash Arrestatie
Wapen gezien Arrestatie
Schoten gehoord Doodschieten
Vechten gezien Arrestatie
Auto stelen Arrestatie

Trivia[bewerken]

 • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Externe links[bewerken]