Naar inhoud springen

Maggifabriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door The Banner (overleg | bijdragen) op 30 mei 2019 om 01:22. (The Banner heeft pagina Maggifabriek (Amsterdam) hernoemd naar Maggifabriek: overbodige disambiguatie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Maggifabriek was een fabriek van Maggi's Producten Maatschappij NV die 60 jaar gevestigd was aan de Haarlemmerweg 317-321 ter hoogte van de Van Slingelandtstraat in Amsterdam-West. De sterke Maggigeur die bij de productie door de fabriek werd verspreid was in de wijde omgeving te ruiken.

Geschiedenis

In 1924 betrok de voorloper van Maggi, Paul Horn & Co, een fabrieksgebouw, dat sinds 1920 dienst deed als kantoor en opslagruimte van electrotechnisch bureau Groeneveld & van der Pol. Het lag aan de rand van de toenmalige stedelijke bebouwing in wat toen nog de gemeente Sloten was, sinds 1921 deel van Amsterdam. In 1932 kocht Maggi het omliggende terrein van 5350m² voor circa 150.000 gulden. In juni 1933 was men druk met heien voor de nieuwe fabriek. In november kon begonnen worden met het metselwerk van bovenbouw naar een ontwerp van Frans Jurrema, de betonconstructie met ijzer stond er toen al. De fabriek werd geopend op 8 juni 1934. Het fabriekspand van baksteen, voorzien van grote letters "MAGGI", bestond uit een viertal verdiepingen met aanbouw en opbouw met voorzieningen zoals bijvoorbeeld een koeltoren en proefkeuken. Er werden 200 personeelsleden aangetrokken. Ook werd er speciaal voor de fabriek en de dan nog net niet geopende Centrale Markthallen een spoorlijntje aangelegd.

In 1940 kocht Maggi opnieuw terrein met een oppervlak van 7300 m2. In 1952 ging weer een eerste heipaal de grond in voor een nieuw fabrieksgebouw met opslagruimtes, dat via een luchtbrug verbonden zou worden met de “oudbouw”. In 1958 werd de fabriek opnieuw uitgebreid, waarin ook plaats was voor kantoren.

In de fabriek werd naast aroma ook soep, saus in droge vorm en aanverwante producten zoals bouillonblokjes gefabriceerd.

Omdat de fabriek steeds meer in de stad was komen te liggen en er ook geen mogelijkheid voor uitbreiding en verbetering bestond, werd in 1993 besloten de bijna 60 jaar oude fabriek te sluiten en de productie te verplaatsten naar Venray, waar de fabriek daar wel voor 14 miljoen gulden zou kunnen worden uitgebreid. In november 1994 was de sluiting een feit maar er vielen geen gedwongen ontslagen omdat van het personeel er 120 naar Venray konden worden overgeplaatst en de overige 80 naar een vestiging van het moederbedrijf Nestle.[1] Daarna werden beide fabriekspanden en de bijbehorende loodsen ontmanteld en gesloopt en op de vrijgekomen plaats kwam nieuwbouw, voornamelijk bedrijven. De fabriek in Venray werd in 2005 verkocht aan Rixona, waarna de productie werd verplaatst naar het buitenland.