Magneet (rijwielmerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa Casparus te Weesp, waar Magneet na de oorlog was gevestigd

Magneet (Rijwielen- en Motorenfabriek N.V.) is een historisch Nederlands merk van bromfietsen en fietsen uit het Noord-Hollandse Weesp.

In 1909 begonnen Leman Velleman en Abraham Verdoner aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam met de verkoop van fietsen onder het eigen merk The Magnet. In 1922 namen zij Jacobus van den Berg in dienst, die in Engeland ervaring had opgedaan in de rijwielbranche. Hij zette in de Gieterstraat in Amsterdam een kleine fabriek op waar fietsen gebouwd werden.

In 1926 verhuisde het bedrijf na een brand naar een modern fabrieksgebouw aan de Asterweg in Amsterdam-Noord. Als merknaam werd nu het Nederlandse "Magneet" gevoerd. In 1928 werd de fabriek opnieuw door brand getroffen. Nu verhuisde de productie naar een leegstaande blikfabriek aan de Van Houtenlaan/Groenesingel in Weesp. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland kwam het bedrijf in de problemen. Er was schaarste aan onderdelen. Vennoot Gerrit Verdoner was Joods en moest onderduiken. In 1942 werden de activiteiten gestaakt, waarna het bedrijfspand werd ontruimd voor een tijdelijke Fokker fabriek, waar lesvliegtuigen voor het Duitse leger geproduceerd zouden worden.

In 1945 werd de productie van fietsen weer opgestart, nu in enkele panden aan de Achtergracht in Weesp. Na een brand in 1948 verhuisde de productie opnieuw, ditmaal naar Villa Casparus aan de Korte Stammerdijk.

In 1969 werd de productie van fietsen overgenomen door Batavus, terwijl Magneet nog tot 1976 als handelsonderneming bleef bestaan.

Racefietsen[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren dertig bouwde Magneet ook racefietsen. De eerste Nederlandse wielerploeg werd door het bedrijf gesponsord. Na de oorlog zijn bijvoorbeeld Wout Wagtmans, Jo de Roo en Piet van Est in Magneet-shirts actief geweest.

Bromfietsen[bewerken | brontekst bewerken]

De fabriek begon rond 1952 met de productie van bromfietsen, die hoofdzakelijk van Sachs-motoren werden voorzien (hoewel in het eerste model een Husqvarna-motor zat). Magneet was een van de eerste bromfietsfabrikanten die schijfremmen monteerde op hun bromfietsen. De Cheetah van 1960 is een gezocht model. Begin jaren zeventig werd de productie van Magneet-bromfietsen beëindigd.