Mako Iwamatsu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mako Iwamatsu
Mako Iwamatsu
Algemene informatie
Volledige naam マコ 岩松
Geboortenaam Makoto Iwamatsu (岩松 信, Iwamatsu Makoto)
Geboren 10 december 1933
Geboorteplaats Kobe
Overleden 21 juli 2006
Overlijdensplaats Somis
Land Vlag van Japan Japan (Japans Keizerrijk)
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Mako, Mako Wakamatsu
Jaren actief 1959-2006
Beroep acteur, stemacteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mako Iwamatsu (Japans:マコ 岩松) (Kobe, 10 december 1933Somis, 21 juli 2006) was een Japans-Amerikaanse acteur. Hij werd geboren als Makoto Iwamatsu (岩松 信, Iwamatsu Makoto). In veel van zijn rollen wordt hij gewoon gecrediteerd als Mako. Hij is bekend door zijn rol als Akiro the Wizard in zowel Conan the Barbarian en Conan the Destroyer en zijn stemrollen als Aku van Samurai Jack, Splinter van TMNT en Iroh van Avatar: The Last Airbender.

Mako werd geboren in de Japanse stad Kobe als zoon van de gewezen kinderboekauteur en illustrator Taro Yashima. Zijn ouders verhuisden naar de Verenigde Staten toen hij een klein kind was. Hij werd herenigd met hen na de Tweede Wereldoorlog in 1949, en ging in het leger in de jaren 1950. Hij werd een genaturaliseerde Amerikaanse burger in 1956. Bij zijn ouders in de Verenigde Staten studeerde Mako architectuur. Tijdens zijn militaire dienst ontdekte hij zijn theatrale talent en werd opgeleid aan de Pasadena Community Playhouse.

Mako was getrouwd met actrice Shizuko Hoshi met wie hij twee dochters heeft (beide zijn actrices), alsook drie kleinkinderen.

Mako stierf in Somis (Californië) op 21 juli 2006, op 72-jarige leeftijd, aan slokdarmkanker.