Malecón

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Panorama Malecón
Panorama Malecón
Voornaamste blikvangers op de Malecon

De Malecón is de beroemde, 7 kilometer lange boulevard langs de Straat Florida in Havana, Cuba.

De aanleg van de Malecón begon in 1901 toen de Amerikanen, die tijdens het Amerikaans Protectoraat Cuba aan de macht waren, besloten een met bomen afgezoomde wandelpromenade aan te leggen[1]. Ze zou beginnen van het oudste kasteel van Havana, de Castillo de la Punta, waar de toegang tot de baai van Havana het smalst is en lopen tot in Miramar, waar stranden waren gepland.

Door de ruwe zee en de regelmatige orkanen die in de vroege herfst Havana teisteren, werd het oorspronkelijke plan gewijzigd en verscheen een lange boulevard, die beetje bij beetje werd afgewerkt.

Bij ruig weer slaan metershoge golven over de balustrade van de Malecón. Elk jaar opnieuw worden te nieuwsgierige toeristen over de kademuur de zee in gespoeld.

In oud Havana, dicht bij het Castillo de la Punta, staan het kariatidengebouw en een hele reeks gerestaureerde woningen met pastelkleurige gevels. Vele daarvan hebben versieringen met Moorse motieven.

Verder weg van de oude stad loopt de boulevard langs Vedado, de moderne wolkenkrabberwijk van Havana met het Hotel Havana Libre als blikvanger, passeert het Monument voor de slachtoffers van de Maine, het Hotel Nacional en ten slotte de Tribuna Anti-Imperialista, gelegen in de voortuin van het Amerikaans gezantschap, waar regelmatig massamanifestaties plaatsvinden.