Hotel Nacional

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hotel Nacional langs de Malecon in Havana

Hotel Nacional is een klassiek hotel dat staat op het puntje van de Punta Brava (een buitenwijk), eens een beruchte piratenbastion in Havana, Cuba. Het hotel opende zijn deuren op 30 december in 1930. Vandaag is het hotel het vlaggenschip van de staatshotelketen Gran Caribe.

In de negentiende eeuw stond op deze plaats de batterij van Santa Clara. Het Ordoňez kanon, het grootste van de batterij, ligt nog steeds in de tuin van het hotel. Het hotel werd gebouwd door twee Amerikaanse aannemers McKim, Mead & White and Purdy Henderson Co.

Het hotel heeft een Spaans-Moorse touch en is gebouwd met duidelijke Art deco invloeden. Dit heeft duidelijk invloed gehad op wie het hotel ooit heeft gefrequenteerd: beroemdheden als Johnny Weissmuller, Buster Keaton, Tyrone Power, Errol Flynn, Marlon Brando en Ernest Hemingway, die in Havana woonde en een door hemzelf gevangen vis aan de Sirena-bar van het hotel schonk. De gastenlijst omvat ook de gangsters Santos Trafficante, Meyer Lansky, Lucky Luciano en Frank Costello. De reputatie van het hotel werd wellicht opgehoogd door gasten als Winston Churchill en Alexander Fleming.

Hotel Nacional is één van de weinige vijfsterrenhotels in Havana.