Malecon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Panorama Malecón
Panorama Malecón
Voornaamste blikvangers op de Malecon

De Malecon is de 7 kilometer lange, beroemde boulevard langs de Straat Florida in Havana, Cuba.

De werken aan de Malecon begonnen in 1907, toen de Amerikanen, die toen in Cuba de lakens uitdeelden, besloten een met bomen afgezoomde wandelpromenade aan te leggen. Ze zou beginnen van het oudste kasteel van Havana, de Castillo de la Punta, waar de toegang tot de baai van Havana het smalst is en lopen tot in Miramar, waar de aanleg van stranden werd voorzien.

Omwille van de ruwe zee en de regelmatige orkanen die in de vroege herfst Havana teisteren, werd het oorspronkelijke plan gewijzigd en verscheen een lange boulevard, die beetje bij beetje werd afgewerkt.

Vooral bij ruig weer is de Malecon het bekijken waard. Golven slaan dan metershoog over de balustrade. Voorzichtigheid is wel nodig. De zee kan hier zeer woest tekeergaan. Elk jaar opnieuw worden te nieuwsgierige toeristen over de kaaimuur, de zee in gespoeld.

In oud Havana, dicht bij het Castillo de la Punta, staan het kariatidengebouw en een hele reeks gerestaureerde woningen met pastelkleurige gevels. Vele van hen hebben versieringen met Moorse motieven.

Verder weg van de oude stad, loopt de boulevard langs Vedado, de moderne wolkenkrabberwijk van Havana met het Hotel Havana Libre als blikvanger, passeert men het Monument voor de slachtoffers van de Maine, het Hotel Nacional en ten slotte de Tribuna Anti-Imperialista, gelegen in de voortuin van het Amerikaans gezantschap, waar regelmatig populistische massamanifestaties plaatsvinden, zoals het verjaardagsfeest voor Fidel Castro op 12 augustus 2006, op de vooravond van diens 80e verjaardag.