Mama (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mama
Mama
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Andrés Muschietti
Producent J. Miles Dale
Barbara Muschietti
Scenario Verhaal:
Andrés Muschietti
Barbara Muschietti
Filmscenario:
Neil Cross
Andrés Muschietti
Barbara Muschietti
Hoofdrollen Jessica Chastain
Nikolaj Coster-Waldau
Megan Charpentier
Isabelle Nélisse
Daniel Kash
Muziek Fernando Velázquez
Montage Michele Conroy
Cinematografie Antonio Riestra
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 18 januari 2013
Vlag van Nederland 7 maart 2013
Vlag van België 8 mei 2013
Genre Horror
Speelduur 100 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Spanje Spanje
Vlag van Canada Canada
Budget US$ 15 miljoen
Opbrengst US$ 146 miljoen[1]
Gewonnen prijzen 12
Overige nominaties 14
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mama is een Spaans-Canadese horrorfilm uit 2013 waarmee Andrés Muschietti zijn regiedebuut maakte. Samen met zijn zus Barbara Muschietti en Neil Cross schreef hij ook het verhaal en scenario, wat ze alle drie ook voor het eerst voor een avondvullende bioscoopfilm deden. Mama won meer dan tien filmprijzen, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste actrice (Jessica Chastain) op Fantasporto 2013 en een Golden Trailer Award voor beste horror.

Mama ging op 17 januari 2013 in wereldpremière, waarna de film op 7 maart uitkwam in Nederland en op 8 mei in België.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De depressieve Jeffrey Desange vermoordt zijn zakenpartner en zijn vrouw, waarna hij zijn dochtertjes Victoria (3) en Lilly (1) in de auto zet en wegscheurt. Omdat het sneeuwt is de weg glad, glijdt de auto weg en crashen ze in de bosjes. Jeffrey stapt daarop uit en neemt de meisjes mee naar een huisje in het het woud. Daar neemt hij Victoria's bril af, zodat ze zich niet bewust is van wat er gebeurt. Vervolgens richt hij een revolver naar haar hoofd. Jeffrey wil zijn dochters doodschieten en daarna zelfmoord plegen. Nog voor hij op Victoria kan vuren, grijpt 'iets' Jeffrey echter vanachter vast en wordt zijn nek gebroken.

Vijf jaar na de fatale gebeurtenissen vindt een reddingsteam Victoria en Lily verwilderd, maar gezond terug in het huisje in het woud. Eenmaal opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, blijken ze amper (nog) in staat tot communicatie. Wel gebruiken ze regelmatig het woord 'Mama'. Ook blijken ze open te staan voor toenaderingspogingen van Lucas, de tweelingbroer van hun omgekomen vader. Arts Gerald Dreyfuss staat daarom toe dat Lucas en zijn vriendin Annabel zorg voor de meisjes gaan dragen in een woning die eigendom is van de kliniek.

In hun huis merken Lucas en Annabel dat steeds wanneer de meisjes alleen in hun kamer zijn, ze praten alsof er een derde persoon bij hen is. Ze treffen buiten Victoria en Lilly alleen nooit iemand aan. Wanneer hij een verschijning onderzoekt, belandt Lucas niettemin in een coma in het ziekenhuis. Victoria vertelt Annabel dat zij ook op moet passen omdat 'Mama' erg jaloers is. Dokter Dreyfuss bedenkt de theorie dat 'Mama' een alternatieve persoonlijkheid van Victoria is, waarschijnlijk ontwikkeld tijdens de vijf jaar als oudste zusje in de boshut. Wat Victoria hem over 'Mama' vertelt, blijkt niettemin ook tot in detail overeen te komen met de geschiedenis van Edith Brennan, een psychiatrisch patiënte uit de negentiende eeuw die werd gescheiden van haar kind.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Jessica Chastain Annabel
Nikolaj Coster-Waldau Lucas/Jeffrey
Megan Charpentier Victoria
Isabelle Nélisse Lilly
Daniel Kash Dr. Dreyfuss
Javier Botet Mama
Jane Moffat Jean Podolski/Stem van Mama

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De opnames voor Mama begonnen op 3 oktober 2011 en eindigden op 18 december 2011. Grote delen van de film werden gefilmd in Quebec City. Mama stond eigenlijk gepland om vanaf oktober 2012 in de Amerikaanse zalen te draaien, maar dit werd uitgesteld tot 18 januari 2013.