Mamertus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mammertus.JPG

Mamertus (? - 11 mei 475) was aartsbisschop van de Franse stad Vienne en een heilige in de christelijke kerk.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Mamertus werd aan het begin van de vijfde eeuw in Vienne in Frankrijk geboren. Hij was de broer van de beroemde theologische auteur Claudianus Mamertus. In het jaar 461 werd Mamertus tot bisschop van zijn geboortestad Vienne gekozen. Gedurende de periode dat hij bisschop was kwam hij in aanvaring met paus Hilarius (november 461 - februari 468) over het recht dat Mamertus meende te hebben op het zelf benoemen van de bisschop van Arles.

Processie[bewerken | brontekst bewerken]

In het jaar 470 kondigde Mamertus de zogenaamde Kruisprocessie aan. Drie dagen voor 's Heren Hemelvaart trok er een bidprocessie door de straten van de stad. Deze bede was bedoeld voor goddelijke hulp en afwending van rampen. Deze processie zou zich later over geheel Europa uitbreiden, en ook nu bestaat dit gebruik nog.

Patroonheilige[bewerken | brontekst bewerken]

De heilige Mamertus wordt als schutspatroon gezien van herders en van de brandweer, en hij wordt vaak aangeroepen bij droogte, koortsaanvallen, en bij ziekten van de borst.

Hij overleed op 11 mei 475, wat ook zijn gedenkdag is. Hij wordt in Noord-Europa vaak tot de ijsheiligen gerekend, samen met Servatius, Pancratius en Bonifatius.