Naar inhoud springen

Mamertus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mamertus
Sint Mamertus (rechts)
Algemene informatie
Geboortedatum 400
Geboorteplaats Vienne
Overlijdensdatum 475
Overlijdensplaats Vienne
Werk
Beroep presbyter
Functies Roman Catholic Archbishop of Vienne
Religie
Religie Rooms-Katholieke Kerk
Heiligheid heilige
Feestdag 11 mei
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.
Portaal  Portaalicoon   Vroegmoderne Tijd

Mamertus (? - 11 mei 475) was aartsbisschop van de Franse stad Vienne en een heilige in de christelijke kerk.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Mamertus werd aan het begin van de vijfde eeuw in Vienne in Frankrijk geboren. Hij was de broer van de beroemde theologische auteur Claudianus Mamertus. In het jaar 461 werd Mamertus tot bisschop van zijn geboortestad Vienne gekozen. Gedurende de periode dat hij bisschop was kwam hij in aanvaring met paus Hilarius (november 461 - februari 468) over het recht dat Mamertus meende te hebben op het zelf benoemen van de bisschop van Arles.

Processie[bewerken | brontekst bewerken]

In het jaar 470 kondigde Mamertus de zogenaamde Kruisprocessie aan. Drie dagen voor 's Heren Hemelvaart trok er een bidprocessie door de straten van de stad. Deze bede was bedoeld voor goddelijke hulp en afwending van rampen. Deze processie zou zich later over geheel Europa uitbreiden, en ook nu bestaat dit gebruik nog.

Patroonheilige[bewerken | brontekst bewerken]

De heilige Mamertus wordt als schutspatroon gezien van herders en van de brandweer, en hij wordt vaak aangeroepen bij droogte, koortsaanvallen, en bij ziekten van de borst.

Hij overleed op 11 mei 475, wat ook zijn gedenkdag is. Hij wordt in Noord-Europa vaak tot de ijsheiligen gerekend, samen met Servatius, Pancratius en Bonifatius.