Mammoet (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mammoet tilt een eigen auto op een vrachtwagen na een klus bij Rabobank in Utrecht.
Kantoorgebouw de Bolder van Mammoet

Mammoet is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het hijsen en transporteren van zware voorwerpen.

Geschiedenis[bewerken]

Mammoet vindt zijn oorsprong in 1971 bij een fusie tussen de firma's Goedkoop (drijvende bokken en binnenvaartschepen) en Van Wezel uit Hengelo (zwaar transport en hijskranen) die samengevoegd Mammoet Transport vormde. In 1972 werd ook Stoof Breda uit Breda overgenomen, één van de marktleiders op het gebied van zwaar hijswerk en transport.

Mammoet Transport is in 1973 opgegaan in Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij (KNSM) Amsterdam als dochterbedrijf waar het ook de naam veranderde in Mammoet. In 1973 werd ook het onderdeel Mammoet Shipping opgericht waarmee Mammoet zijn "factory-to-foundation" concept verder kon versterken.

In 1981 werd KNSM (en dus ook Mammoet) onderdeel van de Nedlloyd Groep. In 2001 werd Mammoet overgenomen door Van Seumeren (eigendom van Frans van Seumeren). In 2001 nam Mammoet afscheid van haar maritieme tak Mammoet Shipping. Deze tak is volledig verkocht aan rederij Spliethoff.

Het bedrijf is actief in de sectoren off-shore, civiele techniek en voor het plaatsen van grote objecten in de petrochemische industrie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Schiedam, en heeft daar sinds 2001 een bijzonder kantoorgebouw: De Bolder. Het bijzondere aan dit gebouw is dat het vanaf de werf per boot naar de bouwplaats is gevaren waar het door SPMT's op de huidige plaats gereden en afgezet is. Verder heeft het kantoren in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika het Midden-Oosten en Oost-Azië. Mammoet is bekend geworden door het lichten van de Russische onderzeeboot Koersk in 2001.

Overname door SHV[bewerken]

SHV heeft eind 2006 75% van de aandelen in bezit gekregen via een investeringsdochter, een kwart van de aandelen blijft in handen van de familie Van Seumeren. Op 4 juli 2011 wordt er echter een akkoord bereikt met SHV waarmee de familie Van Seumeren haar resterende aandelen aan SHV verkoopt en volledig uit Mammoet stapt.

Activiteiten[bewerken]

In juni 2010 telde Mammoet ongeveer 4200 werknemers wereldwijd, waarvan er circa 900 in Nederland werkzaam zijn en een jaaromzet van circa € 850 miljoen (2010). Na de verkoop van de resterende aandelen vertrok ook CEO Roderick van Seumeren. Hij werd vervangen door Jan Kleijn, die tot kort daarvoor de Amerikaanse tak van het bedrijf aanstuurde.

Bedrijfsonderdelen[bewerken]

Mammoet bestaat uit verschillende bedrijfsonderdelen:

Naamsverwarring[bewerken]

Tot het jaar 2000 maakte ook het bedrijf Mammoet Ferry Transport onderdeel uit van Mammoet. Tegenwoordig is het geen divisie meer van Mammoet, maar een zelfstandig bedrijf. Omdat het nog wel hetzelfde logo en dezelfde naam gebruikt ontstaat hierover nog weleens verwarring. Ook het bedrijf Mammoet Road Cargo, dat ook hetzelfde logo, dezelfde naam gebruikt en vrachtwagens in dezelfde kleur gebruikt is voor nog slechts 10% eigendom van Mammoet.

Externe link[bewerken]