Mammoet (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mammoet tilt een eigen auto op een vrachtwagen na een klus bij Rabobank in Utrecht.
Kantoorgebouw de Bolder van Mammoet

Mammoet is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het hijsen en transporteren van zware voorwerpen.

Geschiedenis[bewerken]

Mammoet's geschiedenis begon op 13 mei 1807 toen de Nederlandse ondernemer Jan Goedkoop op 25-jarige leeftijd een maritiem bedrijf startte met de aankoop van een 140-ton vrachtschip. Het was het begin van de industriële revolutie en Goedkoop voorzag een toenemende vraag naar zwaar transport. De onderneming, 'Gebroeders Goedkoop' genaamd, richtte zich zowel op het vervoer van vracht als passagiers. In 1862 werd de eerste sleepboot aangeschaft en vanaf 1920, mede door de opkomende concurrentie van andere versvoersmodaliteiten zoals treinen en trams, concentreerde het bedrijf zich voornamelijk op sleep- en bergingsdiensten met drijvende bokken en binnenvaartschepen.

In 1971 fuseerde Goedkoop met Van Wezel uit Hengelo, een bedrijf gespecialiseerd in zwaar transport en hijskranen. Het nieuwe bedrijf werd Mammoet Transport genoemd. In 1972 werd ook Stoof Breda uit Breda overgenomen, toen een van de Nederlandse marktleiders op het gebied van zwaar hijswerk en transport.

In 1973 ging Mammoet Transport op in Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij (KNSM) te Amsterdam als dochterbedrijf, waarbij het ook de naam veranderd werd in Mammoet. In 1973 werd ook het onderdeel Mammoet Shipping opgericht waarmee Mammoet zijn "factory-to-foundation" concept verder kon versterken; het concept stelde de onderneming in staat om grote componenten, zoals vaten en modules voor de bouw van petrochemische installaties, vanaf de fabriek te transporteren naar de eindbestemming - waar ook ter wereld - en daar te installeren.

In 1981 werden KNSM en Mammoet onderdeel van de Nedlloyd Groep. In 2000 werd Mammoet overgenomen door Van Seumeren Kraanbedrijf, een bedrijf dat opgericht was in 1966 (eigendom van Frans van Seumeren). In 2001 nam Mammoet afscheid van haar maritieme tak Mammoet Shipping. Deze tak is volledig verkocht aan rederij Spliethoff.

Een jaar na de fusie schrijft Mammoet wereldgeschiedenis door de succesvolle berging van de nucleaire onderzeeër de Kursk in de Barentszee. In de jaren erna groeit het bedrijf uit tot de wereldwijde marktleider in zwaar hijs- en transportwerk. Mammoet levert de volgende diensten:

  1. de verhuur van materieel en vakmensen voor het hijsen en transporteren van grote en zware objecten;
  2. transport- en hijsdiensten voor van onderhoud van fabrieken en installaties;
  3. transport- en hijsdiensten voor speciale projectenten zoals de bouw van fabrieken, installaties en gebouwen, alsmede de aanleg van infrastructuur.

Thans is Mammoet eigendom van SHV Holdings.

Activiteiten[bewerken]

Mammoet is actief in de petrochemische industrie, de energiesector, off-shore en civiele techniek. Er werken wereldwijd ongeveer 5.000 mensen, verspreid over circa 90 vestigingen. Het hoofdkantoor van de holding is gevestigd in Utrecht. Het Europese hoofdkantoor is sinds 2001 gevestigd in Schiedam en heeft daar een bijzonder kantoorgebouw: De Bolder. Het bijzondere aan dit gebouw is dat het vanaf de werf per boot naar de bouwplaats is gevaren waar het door SPMTs op de huidige plaats gereden en afgezet is. Verder heeft het kantoren in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Africa en Azië.

Bestuur[bewerken]

Het bestuur van Mammoet wordt gevormd door de volgende personen:

  • Paul van Gelder (1969), Chief Executive Officer
  • Jan Kleijn (1968), Chief Operational Officer
  • Kees Voormolen (1962), Chief Financial Officer
  • Martijn Roelants (1970), Chief People Officer

Naamsverwarring[bewerken]

Tot het jaar 2000 maakte ook het bedrijf Mammoet Ferry Transport onderdeel uit van Mammoet. Tegenwoordig is het geen divisie meer van Mammoet, maar een zelfstandig bedrijf. Omdat het nog wel hetzelfde logo en dezelfde naam gebruikt ontstaat hierover nog weleens verwarring. Ook het bedrijf Mammoet Road Cargo, dat ook hetzelfde logo, dezelfde naam gebruikt en vrachtwagens in dezelfde kleur gebruikt is voor nog slechts 10% eigendom van Mammoet.

Externe link[bewerken]