Mammoet (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mammoet Nederland B.V.
Mammoet België N.V.
Rechtsvorm BV (Nederland), BV (België)
Portaal  Portaalicoon   Economie
Mammoet tilt een eigen auto op een vrachtwagen
Kantoorgebouw De Bolder van Mammoet

Mammoet is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het hijsen en transporteren van zware voorwerpen.

Geschiedenis[bewerken]

Mammoets geschiedenis begon op 13 mei 1807 toen de Nederlandse ondernemer Jan Goedkoop op 25-jarige leeftijd een maritiem bedrijf startte met de aankoop van een 140-ton vrachtschip. Het was het begin van de industriële revolutie en Goedkoop voorzag een toenemende vraag naar zwaar transport. De onderneming, 'Gebroeders Goedkoop' genaamd, richtte zich zowel op het vervoer van vracht als passagiers. In 1862 werd de eerste sleepboot aangeschaft en vanaf 1920, mede door de opkomende concurrentie van andere vervoersmodaliteiten zoals treinen en trams, concentreerde het bedrijf zich voornamelijk op sleep- en bergingsdiensten met drijvende bokken en binnenvaartschepen.

In 1971 fuseerde Goedkoop met Van Wezel uit Hengelo, een bedrijf gespecialiseerd in zwaar transport en hijskranen. Het nieuwe bedrijf werd Mammoet Transport genoemd. In 1972 werd ook Stoof Breda uit Breda overgenomen, toen een van de Nederlandse marktleiders op het gebied van zwaar hijswerk en transport.

In 1973 werd Mammoet Transport een dochterbedrijf van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij (KNSM) te Amsterdam. De naam veranderde bij die gelegenheid in Mammoet. Datzelfde jaar werd het onderdeel Mammoet Shipping opgericht waarmee Mammoet zijn factory-to-foundation-concept versterkte. Dit concept stelde de onderneming in staat om grote componenten, zoals vaten en modules voor de bouw van petrochemische installaties, vanaf de plaats van fabricage te transporteren naar de eindbestemming - waar ook ter wereld - en daar te installeren.

In 1981 werden KNSM en Mammoet onderdeel van de Nedlloyd Groep. In 2000 werd Mammoet overgenomen door Van Seumeren Kraanbedrijf, een bedrijf van Frans van Seumeren dat opgericht was in 1966. In 2001 verkocht Mammoet haar maritieme tak aan rederij Spliethoff.

In 2001 wist Mammoet, samen met Smit Internationale, het in de Barentszee liggende wrak van de nucleaire onderzeeër Koersk te bergen. In de jaren erna groeide het bedrijf uit tot wereldwijde marktleider in zwaar hijs- en transportwerk.

SHV heeft eind 2006 75% van de aandelen in bezit gekregen via een investeringsdochter, een kwart van de aandelen blijft in handen van de familie Van Seumeren.[1] Op 4 juli 2011 wordt er echter een akkoord bereikt met SHV waarmee de familie Van Seumeren haar resterende aandelen aan SHV verkoopt en volledig uit Mammoet stapt.

Activiteiten[bewerken]

Mammoet levert de volgende diensten:

  • verhuur van materieel en vakmensen voor het hijsen en transporteren van grote en zware objecten;
  • transport- en hijsdiensten voor het onderhoud van fabrieken en installaties;
  • transport- en hijsdiensten voor speciale projecten zoals de bouw van fabrieken, installaties en gebouwen, alsmede de aanleg van de daarvoor benodigde infrastructuur.

Het bedrijf is actief in de petrochemische industrie, de energiesector, off-shore en civiele techniek. Er werken wereldwijd ongeveer 5.000 mensen, verspreid over circa 90 vestigingen. Het hoofdkantoor van de holding is gevestigd in Utrecht.

Het Europese hoofdkantoor is sinds 2001 gevestigd in Schiedam in een stalen kantoorgebouw: De Bolder. Het bijzondere aan dit pand is dat het in Zwijndrecht is gebouwd en vandaar op een ponton naar Schiedam is gevaren waar het door SPMTs naar de huidige plaats gereden en neergezet is. Verder heeft het bedrijf kantoren in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Azië.

Bestuur[bewerken]

Het bestuur van Mammoet wordt gevormd door:

  • Paul van Gelder (*1969), algemeen directeur
  • Jan Kleijn (*1968), adjunct-directeur
  • Kees Voormolen (*1962), financieel directeur
  • Martijn Roelants (*1970), Chief People Officer

Naamsverwarring[bewerken]

Tot het jaar 2000 maakte ook het bedrijf Mammoet Ferry Transport onderdeel uit van Mammoet. Tegenwoordig[wanneer?] is het geen divisie meer van Mammoet, maar een zelfstandig bedrijf. Omdat het nog wel hetzelfde logo en dezelfde naam gebruikt ontstaat hierover nog weleens verwarring. Ook het bedrijf Mammoet Road Cargo, dat ook hetzelfde logo, dezelfde naam gebruikt en vrachtwagens in dezelfde kleur gebruikt is voor nog slechts 10% eigendom van Mammoet.

Externe link[bewerken]