Man van Tollund

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Man van Tollund
Man van Tollund veenlijk vlak na de berging
Plaats Silkeborg in Denemarken
Datering omstreeks 350 v.Chr.
Periode pre-Romeinse ijzertijd
Vondstjaar 1950
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
Hoofd van de Man van Tollund

De Man van Tollund (Deens: Tollundmanden) is een in 1950 bij Silkeborg (Denemarken) gevonden veenlijk. Het lichaam is uitzonderlijk goed bewaard gebleven en wordt in het boek Guinness World Records benoemd als best bewaard.

Op 6 mei 1950, toen de familie Højgaard in het veen turf aan het steken was, werd de man gevonden. Eerst dacht men dat het een verdwenen jongeman was, dus de politie werd erbij gehaald. De politie schakelde een archeoloog in die na onderzoek vaststelde dat het lichaam al 2300-2400 jaar oud was.[1]

Uit C14-datering blijkt dat de Man van Tollund omstreeks 350 v.Chr. om het leven is gekomen, in de pre-Romeinse ijzertijd. Hij was toen waarschijnlijk ongeveer 30-40 jaar oud. Een deel van het touw waarmee hij werd gedood bevindt zich nog om zijn nek. Onderzoekers constateerden al snel na de vondst dat Man van Tollund waarschijnlijk werd opgehangen en niet gewurgd, onder meer door de manier waarop het touw rond de nek was aangebracht. In de huid onder zijn kin en aan de zijkanten van zijn hals werden bovendien afdrukken gevonden van het touw maar de knoop in het touw aan de achterzijde van zijn nek had geen afdruk achtergelaten. Er was weliswaar geen sprake van een hangman's fracture, maar dat komt vaker voor bij ophangingen. De tong van de man was gezwollen, wat eveneens wijst op ophanging.[2]

Wetenschappers gaan ervan uit dat de man opgehangen werd als offer aan de goden. Een van de redenen voor die aanname is het feit dat de man duidelijk met zorg in foetushouding in het veen gelegd is.

Laatste maaltijd[bewerken | brontekst bewerken]

De man had de dag voor hij doodging niet gegeten. Zijn laatste maaltijd bestond uit een soep gemaakt van verschillende groenten en zo'n 40 verschillende zaden, waarvan in die tijd een deel in het wild groeide en een ander deel gecultiveerd was. Sommige van de gevonden zaden waren zeldzaam, wat suggereert dat ze voor een speciale gelegenheid gezocht waren. Er werden geen resten van vlees, vis of vers fruit gevonden in de maag en darmen van de Man van Tollund.

De Man van Tollund ligt thans in het Museum Silkeborg. Een replica van dit veenlijk is te zien in het museum Ellert en Brammert in Drenthe.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Christian Fischer: De man van Tollund en het meisje van Elling. Silkeborg Museum ca. 1985

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]