Manarola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Manarola
Plaats in Italië Vlag van Italië
Manarola (Italië)
Manarola
Situering
Regio Ligurië
Provincie La Spezia
Gemeente Riomaggiore
Coördinaten 44° 6′ NB, 9° 45′ OL
Hoogte 3 - 25 m
Overig
Netnummer 0187
Portaal  Portaalicoon   Italië

Manarola (Manaea in het lokale dialect) is een plaats (frazione) in de Italiaanse gemeente Riomaggiore, provincie La Spezia. Het is een van de vijf dorpen van de Cinque Terre en heeft een halte langs de spoorlijn Genua - Pisa. Het is de op een na kleinste plaats van de Cinque Terre steden.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Een straat in Manarola.

Manarola is mogelijk de oudste van de steden in de Cinque Terre. Een hoeksteen van de kerk, San Lorenzo, dateert uit 1338. Het lokale dialect is het Manarolese, en verschilt van de dialecten in de omgeving. De naam "Manarola" is een dialectische ontwikkeling vanuit het Latijnse "magna rota". In het Manarolese dialect werd dit veranderd in "magna roea" wat "groot wiel" betekent, en verwijst naar de molensteen van de stad[1].

Manarola's primaire bronnen van inkomsten waren traditioneel de visserij en wijnproductie. De plaatselijke wijn, Sciacchetrà, is zeer bekend, en werd reeds in Romeinse tijden geprezen. Recentelijk werden Manarola en haar buursteden bekend als toeristische attractie, vooral in de zomer. Het wandelpad tussen Manarola en Riomaggiore wordt Via dell'Amore, "liefdespad" genoemd.

Manarola

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Manarola van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.