Cinque Terre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over de vijf dorpjes bij La Spezia. Voor de gelijknamige trein, zie Cinque Terre (spoorwegen).
Porto Venere, Cinque Terre en de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto
Werelderfgoed cultuur
Cinque Terre
Land Vlag van Italië Italië
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iv, v
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 826
Inschrijving 1997 (21e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Cinque Terre in het gelijknamige Nationaal park Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes langs de Italiaanse kust vlak bij La Spezia in Ligurië in Italië:

De dorpen van Nationaal park Cinque Terre zijn in 1997 opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het gebied is moeilijk bereikbaar met de auto langs de steile kust. Er loopt een wandelpad dat de vijf dorpjes met elkaar verbindt, waarvan het deel tussen Riomaggiore en Manarola bekendstaat als de Via dell'Amore. Ook worden de dorpen met elkaar verbonden door een spoorlijn die onderdeel is van de hoofdlijn La Spezia-Genua. Vanaf het wandelpad heeft men uitzicht op zee en de met terrassenteelt bewerkte heuvels. Ook zijn er door muurtjes begrensde olijf- en citroenboomgaarden op de heuvelwanden te vinden.

Het grootste dorp is Monterosso al Mare met 1560 inwoners, gelegen aan een zandstrand. Vernazza met 1060 inwoners wordt beschouwd als het meest pittoreske van de vijf. Het dorp telt een aantal rotsstranden en heeft een kleine vissershaven ter bevoorrading van de lokale restaurants en het eigen achterland. Manarola is het oudste van de vijf dorpen. Het werd gesticht in de twaalfde eeuw en heeft aan de achterzijde van de haven het gebied Punto Bonfiglio met een historische begraafplaats en aanliggend park. Van daaruit kan langs een wandelpad naar de andere stadjes gelopen worden, Corniglia en Vernazza. In Corniglia bevinden zich wijnvelden en zeer oude olijfboomgaarden.

zie ook: Nationaal park Cinque Terre

Slipperverbod[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2019 is er sprake van een slipperverbod op de wandelpaden van het Italiaanse Cinque Terre. De soms moeilijk begaanbare wandelpaden tussen de dorpjes zorgen voor vele verwondingen. Deze wandelpaden zijn smalle stroken langs de kust en bergen. Hierdoor is het lastig voor hulpdiensten om eventuele gewonden te bereiken en vaak moet er een helikopter worden ingezet. Het slipperverbod moet het aantal verwondingen een stuk terugbrengen. [1]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cinque Terre van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.