Mannetje van Willemstad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mannetje van Willemstad
Mannetje van Willemstad
Datering circa 5400 v.Chr.
Periode laat-mesolithicum
Cultuur onbekend
Archeologische informatie
Vindplaats Willemstad
Jaar 1966
Collectie Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Het Mannetje van Willemstad is een bijna 7500 jaar oud eikenhouten beeldje. Het werd op 21 april 1966 bij de aanleg van de Volkeraksluizen bij Willemstad op 8 meter diepte door een grondwerker gevonden tussen de wortels van een eik.[1][2][3] Het Mannetje van Willemstad is te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het beeldje is 12,4 centimeter hoog, 5,1 cm breed en 3,1 cm diep. Het is een menselijk figuurtje, waarbij het gezicht duidelijk herkenbare trekken heeft. Het lichaam is cilindervormig. Onbekend is welk doel het beeldje had. Theorieën zijn dat het mogelijk diende als speelgoed of dat het een ritueel voorwerp van een sjamaan was.

De bepaling van de leeftijd van het hout is gebeurd via radiokoolstofdatering. Daaruit bleek dat het beeldje dateert uit het eind van het mesolithicum. Men denkt dat het opzettelijk tussen de wortels van de eik is geplaatst.[1]

Conservering[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn in Europa weinig van dit soort houten voorwerpen bewaard gebleven. In dit geval is het hout geconserveerd door de snelle stijging van de grondwaterspiegel. Boven op het beeldje lag een dunne laag veen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Het mannetje van Willemstad. Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. Gearchiveerd op 31 maart 2023. Geraadpleegd op 2 maart 2023.
  2. Frans Duister, Houten mannetje. De tijd: dagblad voor Nederland (31 december 1968). Gearchiveerd op 9 februari 2022. Geraadpleegd op 9 februari 2022.
  3. Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, Een Mesolitisch houten beeldje uit het Volkerak. Waterwerken in het Volkerak 154. Jan Van Horne t.b.v. Clinic Clowns (2004). Gearchiveerd op 5 januari 2021. Geraadpleegd op 9 februari 2022. "Op 21 april 1966 vonden twee grondwerkers, de heren M. Ten Hove en A. Roelants [juiste spelling: Roelands], bij de aanleg van het bouwdok voor de doorlaatcaissons in het Volkerak naast het schutsluizencomplex op N.A.P. - 8 meter een klein houten beeldje."
Zie de categorie Mannetje van Willemstad van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.