Mantelzorg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.

In Nederland zijn er 3,6 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 1,1 miljoen mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. 450.000 mantelzorgers voelen zich zwaarbelast of overbelast.[1] De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan, is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten.

Jaarlijks is er de Dag van de Mantelzorg. In het hele land worden dan activiteiten georganiseerd om mantelzorgers een hart onder de riem te steken. De Dag van de Mantelzorg vindt plaats in de Week van Chronisch Zieken in november.

In Vlaanderen bestaan er 6 erkende mantelzorgverenigingen (Steunpunt Mantelzorg, Samana, Liever Thuis LM, Ons Zorgnetwerk, S-Plus Mantelzorg en Okra-Zorgrecht) die de belangen van mantelzorgers behartigen. Daarnaast is er het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg. Zij verzamelen informatie, tips, publicaties en tools rond mantelzorg.

De laatste jaren komt er ook steeds meer aandacht voor jonge mantelzorgers. Deze groep verdient speciale aandacht en aanpak. Dit gaat om kinderen vanaf 6 jaar die zorg verlenen voor een (chronisch) ziek familielid (wanneer het gaat om iemand die een broer of zus helpt, wordt wel gesproken van een brus). Deze kinderen hebben te maken met veel uitdagingen en zijn tegelijkertijd ook een risicogroep voor het ontwikkelen van (psychische) gezondheidsproblemen.

Juridische aspecten in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Mantelzorgwoning[bewerken | brontekst bewerken]

Een mantelzorgwoning is een woning voor een zorgverlener op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft, of omgekeerd. Voor de bouw/plaatsing hiervan is geen omgevingsvergunning nodig. Wel is het Bouwbesluit van toepassing. Als de mantelzorg ophoudt hoeft het bouwwerk niet verwijderd te worden, maar het moet wel zodanig gewijzigd worden dat het niet langer geldt als woning. Men moet bijvoorbeeld de keuken en badkamer verwijderen, waardoor de woning degradeert tot tuinhuis.[2]

Mantelzorgboete[bewerken | brontekst bewerken]

In de Nederlandse Eerste Kamer is een wetsontwerp aanhangig dat ouderen die bij hun kinderen intrekken vanaf juli 2015 maandelijks 300 euro kort op hun AOW-uitkering.[3][4] Staatssecretaris Jetta Klijnsma zag geen meerderheid voor haar voorstel in de Eerste Kamer. De eventuele ingangsdatum is nu niet eerder dan 1 januari 2018.[5] Zie ook mantelzorgboete.

Begrip[bewerken | brontekst bewerken]

Het woord mantelzorg is in 1972 geïntroduceerd door medicus Johannes Hattinga Verschure (1914-2006).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]