Marc Calon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marc Calon
Marc Calon tijdens zijn openbaar verhoor bij de Parlementaire enquête naar de Woningcorporaties op 23 juni 2014
Marc Calon tijdens zijn openbaar verhoor bij de Parlementaire enquête naar de Woningcorporaties op 23 juni 2014
Algemene informatie
Volledige naam Marc Calon
Geboren 18 januari 1959
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Marc Calon (Breskens, 18 januari 1959) is een Nederlands politicus en agrariër. Calon was jarenlang gedeputeerde in de provincie Groningen voor de PvdA. Van 2009 tot 2017 was hij voorzitter van de koepel van woningbouwcorporaties Aedes. Per 1 januari 2017 vertrok hij bij Aedes in verband met zijn benoeming tot voorzitter van LTO Nederland.[1][2] Op 13 mei 2020 werd bekend dat hij opstapt als voorzitter van LTO Nederland.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Marc Calon werd geboren in Zeeuws-Vlaanderen waar zijn grootouders een boerderij hadden. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar de provincie Groningen waar zijn vader een boerderij kon pachten in Zuurdijk. Calon volgde het atheneum op het Maartenscollege in Haren, waarna hij landbouwtechniek in Wageningen ging studeren.

Na zijn afstuderen werd Calon docent en bestuurder in landbouworganisaties. In 1995 werd hij gekozen tot lid van Provinciale Staten van Groningen, vier jaar later werd hij voor de eerste keer gekozen tot gedeputeerde. In 1999, 2003 en 2007 was hij steeds lijsttrekker bij de Statenverkiezingen voor de PvdA.

In 2009 trad hij vrij onverwachts af als gedeputeerde. Kort daarna werd bekend dat hij kandidaat was om voorzitter te worden van Aedes. Er ontstond enige reuring toen bekend werd dat hij als voorzitter van Aedes € 200.000,– per jaar bij een driedaagse werkweek zou gaan verdienen.[3] Ondanks die commotie werd hij zonder veel problemen tot voorzitter van de koepel van woningbouwcorporaties gekozen.[4]

Calon is getrouwd en heeft drie kinderen. Hoewel hij niet meer op de ouderlijke boerderij woont is hij nog steeds actief op het akkerbouwbedrijf in Zuurdijk. Iedere zomer werkt hij tijdens zijn vakantie mee op het bedrijf.