Naar inhoud springen

Marc Van Aperen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Marc Van Aperen (1956) is sinds 1 januari 2019 de burgemeester van Hoogstraten, een gemeente in de provincie Antwerpen, België.

Hij volgde Tinne Rombouts op in deze functie na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Van Aperen werd geboren in 1956 en groeide op in een gezin met elf kinderen, waarvan hij de tiende was. Zijn broer Arnold Van Aperen was eerder ook burgemeester van Hoogstraten, wat de familie een langdurige betrokkenheid bij het lokale bestuur geeft.

Professionele achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zijn politieke carrière werkte Marc Van Aperen in verschillende internationale bedrijven als Public relations- en communicatie manager. Hij heeft onder andere gewerkt voor Opel/General Motors, Nestlé, Borealis, en Medtronic (pacemakers, insulinepompen...). Deze brede ervaring in communicatie en management vormde een basis voor zijn rol in de lokale politiek. Hij was dan ook pas laat politiek actief.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Marc Van Aperen is lid van de politieke partij "Hoogstraten Leeft" en behaalde 1553 voorkeurstemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Daarmee versloeg hij zijn broer Arnold die er 1203 had. Zijn partij behaalde 38% van de stemmen, wat resulteerde in 11 van de 27 zetels in de gemeenteraad.

Verwezenlijkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van zijn legislatuur werd gekenmerkt door het crisismanagement van de COVID-19crisis. Hij haalde het nationale nieuws doordat hij de grens met Nederland hermetisch afsloot.

Heel zijn legislatuur liep de restauratie van de Sint-Katharinakerk door. In de vorige legislatuur drong een noodrestauratie zich op omdat er stenen van de kerktoren vielen. Gaandeweg werden andere gebreken aan het monument zichtbaar waardoor een groot restauratieproject gestart werd dat zijn legislatuur zou overstijgen.

Tijdens zijn ambtstermijn heeft Marc Van Aperen zich ingezet voor diverse lokale projecten en initiatieven. Een belangrijk project is de samenwerking met Za-Kpota in Benin, waarmee Hoogstraten een stedenband heeft opgebouwd. Deze samenwerking richt zich op wederzijds begrip en hulp op verschillende maatschappelijke gebieden. Een ander project tijdens zijn legislatuur is de verwezenlijking van de Kloostersite Meer door een groep vrijwilligers.

Daarnaast heeft Van Aperen bijgedragen aan de erkenning van Wortel-Kolonie als cultureel werelderfgoed door UNESCO. Dit project, dat de integratie van natuur en cultuur benadrukt, is een belangrijk voorbeeld van zijn inzet voor zowel lokale als internationale samenwerking.

Toch had hij ook tegenwind van de Hoogstraatse bevolking voor het behoud van het Heilig Bloedpark in de volksmond het Rozekranspark dat hij deels wilde laten verdwijnen voor een bouwproject, waartegen een activistische facebookgroep van 643 leden werd opgericht. Ook de herinrichting van parkeerplaatsen in het centrum van Hoogstraten was een idee dat niet van de grond kwam door financiële tegenslagen. De bevolking reageerde ook tegen het idee van betalend parkeren. Daartegenover stond dat er wel kansen waren om veranderingen in het centrum te bewerkstelligen doordat een groot terrein vrijkwam van het voormalig hotel 'De Tram'. Politiek kon hij dat niet verzilveren.

Toekomstplannen[bewerken | brontekst bewerken]

Marc Van Aperen heeft aangekondigd dat hij niet beschikbaar zal zijn voor een nieuwe termijn als burgemeester na de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Hij beschouwt dit als een goed moment om het stokje over te dragen en zich te richten op andere persoonlijke en professionele interesses.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]