Marcus Tullius Cicero Minor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marcus Tullius Cicero Minor
Geboortedatum 64 v.Chr.
Sterfdatum onbekend
Periode Romeinse Republiek
Consul in 30 v. Chr.
Medeconsul Gaius Julius Caesar Octavianus
Persoonlijke gegevens
Familie Gens Tullia
Zoon van Marcus Tullius Cicero
Terentia Varrones
Broer van Tullia
Neef van Quintus Tullius Cicero
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Marcus Tullius Cicero Minor (64 v.Chr. - ?) of Cicero de Jongere was zoon van de Romeins redenaar en politicus Marcus Tullius Cicero en zijn vrouw Terentia Varrones.

Biografie[bewerken]

In het begin van zijn carrière ambieerde Cicero een militaire carrière. Bij het uitbreken van de Burgeroorlog in 49 v.Chr. koos hij net zoals zijn vader de kant van Pompeius. Na de nederlaag bij Pharsalus van Pompeius tegen Julius Caesar werd Cicero gratie verleend. Daarna ging Cicero filosofie studeren in Athene, waar hij kennis maakte met Marcus Junius Brutus en Gaius Cassius Longinus.

Na de moord op zijn vader in 43 v.Chr. door aanhangers van Marcus Antonius, ging Cicero in het leger dienen van Cassius en Brutus. Na de nederlaag in de Slag bij Phillipi waar dit keer Octavianus hem gratie verleende na de slag. Kort daarna werd Cicero een augur en stond hij Octavianus bij in de Slag bij Actium.

In 30 v.Chr. werd Cicero consul en meldde hij de senaat de dood van Marcus Antonius. Daarna werd hij Proconsul van de provincie Asia. Cicero besliste ook dat geen enkel lid van zijn familie meer de naam Marcus zou dragen, ter nagedachtenis van de wreedheden van Marcus Antonius.

Bronnen[bewerken]

  • Plutarchus - Cicero en Brutus
  • H. J. Haskell - This was Cicero 1964