Margaretha van Connaught

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kroonprinses Margaretha van Zweden

Margaretha Victoria Charlotte Augusta Norah van Connaught (Bagshot Park, Surrey, 15 januari 1882Stockholms slot, 1 mei 1920) was de eerste vrouw van de latere Zweedse koning Gustaaf VI Adolf.

Leven[bewerken]

Margaretha, in Engeland beter bekend als Princess Margaret of Connaught, werd geboren op 15 januari 1882. Zij was de dochter van prins Arthur, hertog van Connaught en Strathearn en prinses Louise Margaretha van Pruisen. Haar grootouders aan vaderskant waren koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk en prins-gemaal Albert van Saksen-Coburg en Gotha. Haar grootouders aan moederskant waren prins Frederik Karel van Pruisen en prinses Maria Anna van Anhalt-Dessau. In haar familiekring werd zij ook wel Daisy genoemd. Ze was een prinses van Groot-Brittannië en Ierland.

Margaret werd gedoopt op 11 maart 1882 door Archibald Campbell Tait, de toenmalige aartsbisschop van Canterbury. Haar meters en peters waren: koningin Victoria, keizer Wilhelm I van Duitsland en keizerin Augusta van Duitsland, de Duitse kroonprinses Victoria, haar grootouders aan moederskant en de Britse Prins van Wales. Margaret kreeg een jonger broertje: Arthur (1883-1938), huwde Alexandra van Fife, dochter van prinses Louise, die op haar beurt de oudste dochter was van de latere koning Edward VII. En Margaret had een jonger zusje: Patricia (1886-1974), huwde Alexander Ramsay.

Margaret stierf onverwacht op 1 mei 1920 in Stockholm. De officiële berichtgeving meldde infectie als gevolg van een rotsbeen-operatie. Op dat moment was zij acht maanden zwanger van haar zesde kind. Na aankondiging van haar overlijden tijdens de traditionele viering van de Dag van de Arbeid zei premier Hjalmar Branting dat de zon in het Stockholmse paleis was ondergegaan.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Op 15 juni 1905 trouwde ze met de Zweedse prins Gustaaf Adolf. In 1907, toen haar schoonvader Gustaaf V de troon was bestegen, werden zij kroonprins en -prinses van Zweden.

Het paar kreeg vijf kinderen: