Rotsbeen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rotsbeen
Pars petrosa ossis temporalis
Bot
Linker rotsbeen buitenzijde
Linker rotsbeen buitenzijde
Gray140.png
Naslagwerken
Gray's Anatomy 34,142
Dorlands/Elsevier p_07/12617508
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het rotsbeen,[1] steenbeen,[2] os petrosum[2][1] of pars petrosa ossis temporalis[3] is een onderdeel van het os temporale (slaapbeen) van de schedel. Het bevindt zich zowel links als rechts aan de binnenkant van de schedel.

De margo superior van het rotsbeen geeft de scheiding aan tussen de fossa cranii posterior (achterste schedelgroeve) en de fossa cranii media (middelste schedelgroeve).

In het rotsbeen bevindt zich het labyrint, bestaande uit het oor en het evenwichtsorgaan. Deze beide organen zijn goed beschermd doordat ze aan de binnenkant van de schedel in het bot zijn ingesloten.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. a b Broek, A.J.P. van den, Boeke, J & Barge, J.A.J (1954). Leerboek der beschrijvende ontleedkunde van de mens. Deel I. Geschiedenis der ontleedkunde, bewegingsorganen, vaatstelsel (8ste druk). Utrecht: N.V. A. Oosthoek’s Uitgeverij Mij.
  2. a b Schreger, C.H.Th.(1805). Synonymia anatomica. Synonymik der anatomischen Nomenclatur. Fürth: im Bureau für Literatur.
  3. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.