Maria Anna Victoria van Beieren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria Anna Victoria van Beieren

Maria Anna Victoria van Beieren (München, 28 november 1660 - Versailles, 20 april 1690), Dauphine van Frankrijk, was beter bekend als Dauphine Marie Anne Victoire. Toen ze nog in Beieren woonde was haar naam Maria Anna Christina Victoria von Wittelsbach.

Ze was de oudste dochter van Ferdinand Maria van Beieren, keurvorst van Beieren en Henriëtte Adelheid van Savoye. Haar grootouders aan moederskant waren, Victor Amadeus I van Savoye en Christina Maria van Frankrijk. Christine Maria was de tweede dochter van koning Hendrik IV van Frankrijk en koningin Maria de' Medici. Haar grootouders aan vaderskant waren, Maximiliaan I van Beieren en Maria Anna van Oostenrijk.

Op 7 maart 1680 trouwde Maria Anna met Lodewijk, le Grand Dauphin, oudste zoon en erfgenaam van koning Lodewijk XIV van Frankrijk. Het huwelijk vond plaats in Châlons-en-Champagne. Lodewijk stierf in 1711 en volgde zijn vader nooit op.

Ze werd moeder van:

Lodewijk, hertog van Bourgondië, de eerste zoon, werd vader van koning Lodewijk XV van Frankrijk. Zelf stierf Maria Anna vroeg, op 20 april 1690 te Versailles.