Christina van Frankrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christina Maria van Frankrijk

Christina Maria van Frankrijk (Frans: Christine de France, Italiaans: Maria Cristina di Francia of ook wel Madama Reale) (Parijs, 10 februari 1606Turijn, 27 december 1663) was een regentes van Savoye tussen 1637 en 1663.

Jeugd[bewerken]

Ze werd geboren in Parijs als dochter van koning Hendrik IV van Frankrijk en diens tweede vrouw koningin Maria de' Medici. Christina was het derde kind van het Franse koningspaar. Ze had een oudere broer, de toekomstige koning Lodewijk XIII (1601-1643) en een oudere zus, Elizabeth (1602-1644). Christina was de oudere zus van: Nicolaas Hendrik (1607-1611), Gaston (1608-1660) de Hertog van Orléans en van Henriëtta Maria (1609-1669). Christina was een schoonzus van de Spaanse koning Filips IV door het huwelijk van Elizabeth. En Christina was ook de schoonzus van Karel I van Engeland door het huwelijk van Henriëtta Maria.

Regentes Christina Maria

Huwelijk[bewerken]

Zelf trouwde Christina op 10 februari 1619 in Parijs met Victor Amadeus I, Hertog van Savoye. Hij was een zoon van Karel Emanuel I en van Catharina Michaella van Oostenrijk. Catalina was een dochter van de Spaanse koning Filips II en diens vrouw Elisabeth van Frankrijk. En Elizabeth was op haar buurt weer een dochter van de Franse koning Hendrik II en Catharina de' Medici.

Regentes[bewerken]

Victor Amadeus I, de man van Christina Maria

Victor Amadeus werd na de dood van vader de nieuwe hertog van Savoye, in 1630. Lang duurde dit niet want Victor Amadeus stierf zeven jaar later op 7 oktober 1637. Christina Maria, een sterke en bovenal een zelfverzekerde vrouw, nam het regentschap op zich voor haar twee zoons, Frans Hyacinth en Karel Emanuel.

Maurits van Savoye en diens jongere broer Thomas Frans van Savoye (beide zonen van Karel Emanuel I van Savoye) keurden de macht van hun schoonzus en haar Franse gevolg af. Toen Christina’s oudste zoon, Frans Hyacinth, stierf op 4 oktober 1638, begonnen beide broers de Piedmontese Burgeroorlog, met steun van Spanje. De beide partijen kregen bijnamen, de aanhangers van de Prinsen werden "principisti" genoemd en de aanhangers van Christina Maria werden "madamisti" genoemd naar Madama Reale.

Na een vier jaar lang durende burgeroorlog won Christina Maria dankzij de steun van Frankrijk. Niet alleen kon ze het hertogdom voor haar zoon behouden, maar ze zorgde er ook voor dat de Fransen hun macht verloren in het hertogdom. Toen de beide partijen de vredesovereenkomst tekenden in 1642, trouwde Maurizio met zijn nog maar net veertien jaar oude nichtje, Louise Christina, oudste dochter van Christina Maria, nadat hij afstand deed van zijn kardinale titels en aan Paus Paulus V vergeving en een vergoeding vroeg. Maurits werd gouverneur van Nice. Christina Maria bleef regentes van het hertogdom Savoye tot haar zoon de volwassen leeftijd had behaald, en haar kon opvolgen.

Kinderen[bewerken]

Christina Maria en haar man Victor Amadeus I kregen zeven kinderen: