Maria Annunciata van Bourbon-Sicilië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maria Annunciata

Maria Annunciata Isabella Filomena Sabasia van Bourbon (Caserta, 24 maart 1843Wenen, 4 mei 1871), prinses van Beide Siciliën, aartshertogin van Oostenrijk, was een dochter van koning Ferdinand II der Beide Siciliën. Ze trouwde met aartshertog Karel Lodewijk van Oostenrijk.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Prinses Maria Annunciata werd geboren als het vierde kind en de oudste dochter van koning Ferdinand II en koningin Theresia van Beide Sicilië. Na haar werden nog acht kinderen geboren, waarvan slechts drie meisjes. Ze kreeg de bijnaam “Ciolla”.

Ze trouwde, net als haar zusje Maria Immaculata, met een Oostenrijkse aartshertog: in 1862 trad ze in het huwelijk met aartshertog Karel Lodewijk van Oostenrijk. Op 16 oktober vond in Rome het burgerlijke huwelijk plaats, terwijl de kerkelijke inzegening op 21 oktober in Venetië was. Haar echtgenoot was de zoon van aartshertog Frans Karel en diens vrouw Sophie van Beieren. Hij was een jongere broer van keizer Frans Jozef I van Oostenrijk en keizer Maximiliaan van Mexico.

Maria Annunciata had veel last van haar gezondheid: ze leed aan epilepsie en had veel problemen met haar longen. Ondanks haar zwakke gezondheid wist ze toch vier gezonde kinderen ter wereld te brengen, waaronder de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand die in 1914 werd vermoord. Ze stierf erg jong: op 4 mei 1871 stierf ze op 28-jarige leeftijd in Wenen aan haar longziekte.

Kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Maria Annunciata en Karel Lodewijk kregen vier kinderen: