Theresia van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Theresia van Oostenrijk
1816-1867
Theresia van Oostenrijk
Koningin der Beide Siciliën
Periode 1837-1859
Voorganger Maria Christina van Savoye
Opvolger Marie Sophie in Beieren
Vader Karel van Oostenrijk-Teschen
Moeder Henriëtte Alexandrine van Nassau-Weilburg

Maria Theresia Isabella van Habsburg-Lotharingen (Wenen, 31 juli 1816Albano, Italië, 8 augustus 1867), aartshertogin van Oostenrijk, koningin van Beide Siciliën, was een lid van het huis Habsburg-Lotharingen. Ze was de oudste dochter van aartshertog Karel van Oostenrijk-Teschen en prinses Henriëtte Alexandrine van Nassau-Weilburg. Haar vader was een zoon van keizer Leopold II.

Theresia groeide op in een gelukkig gezin. Het gezin bestond uit vier zoons en twee dochters; Theresia was de oudste van de kinderen. Toen haar moeder in 1829 stierf, nam Theresia haar functie in het gezin over.

Aartshertogin Theresia trad op 27 januari 1837 in Napels in het huwelijk met koning Ferdinand II der Beide Siciliën, waardoor ze koningin van Beide Siciliën werd. Hij was al eerder getrouwd geweest en had al een zoon, Frans. Theresia en Ferdinand kregen twaalf kinderen.

Toen Theresia in 1861 weduwe werd, volgde haar stiefzoon Frans zijn vader op als koning van Beide Siciliën. In 1860 werd hij echter afgezet door Giuseppe Garibaldi, waarna de koninklijke familie wegvluchtte. Theresia week uit naar Rome. De monarchie in het Koninkrijk der Beide Siciliën is nooit hersteld.

Koningin Theresia stierf op 51-jarige leeftijd.

Kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Koningin Theresia en koning Ferdinand kregen twaalf kinderen: