Robert I van Parma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert I
1848-1907
Robert I
Hertog van Parma
Periode 1854-1859
Voorganger Karel III
Opvolger --
Vader Karel III van Parma
Moeder Louise Maria van Frankrijk
Dynastie Bourbon-Parma

Robert Karel Lodewijk Maria van Bourbon-Parma (Florence, 9 juli 1848Capezzano Pianore, 16 november 1907), infant van Spanje, was van 1854 tot 1859 de laatste soevereine hertog van Parma en Piacenza. Hij was de zoon van hertog Karel III en Louise Maria Theresia, dochter van Karel Ferdinand, hertog van Berry.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Robert besteeg op 5-jarige leeftijd, op 27 maart 1854, de hertogelijke troon onder regentschap van zijn moeder, nadat zijn vader, de uiterst despotisch regerende Karel III op diezelfde dag was vermoord. Na een volksopstand in 1859 zagen zij zich echter genoodzaakt naar Zwitserland te vluchten. Op 8 augustus van dat jaar sprak de bevolking zich met overweldigende meerderheid uit voor aansluiting bij het koninkrijk Sardinië, dat bezig was geheel Italië te verenigen. In 1860 protesteerde Louise namens Robert nog vergeefs vanuit Zürich tegen de formele annexatie door Victor Emanuel II.

Robert huwde op 5 april 1869 in Rome Maria Pia van Bourbon-Sicilië, dochter van Ferdinand II der Beide Siciliën. Zij stierf in 1882 in het kraambed. Op 15 oktober 1884 hertrouwde hij met Maria Antonia, dochter van Michaël I van Portugal. Robert stierf op 16 november 1907 in de Villa Borbone delle Pianore te Camaiore en werd als titulair hertog van Parma opgevolgd door zijn zoon Hendrik.

Robert verwekte 24 kinderen, gelijk verdeeld over zijn twee huwelijken. Van de kinderen uit het eerste huwelijk stierven er drie op jonge leeftijd en waren er zes in meer of mindere mate zwakzinnig.

Kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

De kinderen uit zijn eerste huwelijk (1869) met Maria Pia van Bourbon-Sicilië:

Op dezelfde dag is ook de moeder Maria Pia overleden.

De kinderen uit zijn tweede huwelijk (1884) met Maria Antonia van Bragança:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]