Karel Ferdinand van Berry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De hertog van Berry

Karel Ferdinand, hertog van Berry (Versailles, 24 januari 1778 - Parijs, 14 februari 1820) was de jongste zoon van koning Karel X van Frankrijk en Maria Theresia van Savoye. In Frankrijk is hij bekend als Charles Ferdinand d'Artois.

Biografie[bewerken]

Hij werd op 24 januari 1778 geboren in het kasteel van Versailles.[1] In 1789, toen de Franse Revolutie begon, vluchtte zijn vader uit Frankrijk, die op dat moment nog graaf van Artois was. Karel diende in het leger van Lodewijk V Jozef van Bourbon-Condé van 1792 tot 1797. Daarna ging hij bij het Russische leger. In 1801 vertrok hij naar Engeland, waar hij meer dan dertien jaar bleef. Tijdens die periode trouwde hij met de Engelse Amy Brown, bij wie hij twee onwettige dochters kreeg, als eerst gravin van Issoudun, prinses van Faucigny-Lucinge-et-Coligny, zij werd prinses van Lucinge door haar huwelijk. Zijn tweede dochter kreeg de titels gravin van Vierzon, barones van Charette door haar huwelijk. Het huwelijk van Karel en Amy Brown werd in 1814 om politieke redenen geannuleerd, toen Karel terug ging naar Frankrijk. Zijn openhartigheid en goede manieren kwamen in Frankrijk goed van pas en zijn oom, koning Lodewijk XVIII, benoemde hem tot opperbevelhebber van het leger in Parijs tijdens de terugkeer van keizer Napoleon I van Elba. Hij was niet in staat om Parijs te verdedigen en vluchtte naar Gent, waar hij tijdens de Honderd Dagen (1815) verbleef. In 1816 trouwde Karel met de Siciliaanse prinses Maria Carolina Ferdinanda Louisa (1798-1870), de oudste dochter van koning Frans I der Beide Siciliën en diens eerste vrouw koningin Maria Clementina van Oostenrijk. Dit huwelijk kwam voort uit de onderhandeling van de Franse ambassadeur, Pierre Louis Jean Casimir. Er werd een dochter geboren, Louise Maria, in 1819 die later trouwde met Karel III van Parma.

Op 13 februari 1820 werd Karel aangevallen, toen hij het operahuis in Parijs verliet samen met zijn vrouw. Hij werd neergestoken door Louis Pierre Louvel. Hij stierf de volgende dag. Zeven maanden na zijn dood beviel Caroline van een zoon die de titel hertog van Bordeaux kreeg, maar beter bekend is als Henri d'Artois, graaf van Chambord.