Maria Barbara van Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maria Barbara van Portugal
1711-1758
Maria Barbara van Portugal
Koningin van Spanje
Periode 1746-1758
Voorganger Elisabetta Farnese
Opvolger Maria Amalia van Saksen
Vader Johan V van Portugal
Moeder Maria Anna van Oostenrijk

Wapen als koningin van Spanje.

Maria Magdalena Barbara Xavier Leonor Teresa Antonia Josepha van Bragança (Lissabon, 4 december 1711Aranjuez, 27 augustus 1758), infante van Portugal, was koningin van Spanje.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Infante Maria Barbara werd geboren als de oudste dochter van koning Johan V van Portugal en Maria Anna van Oostenrijk, dochter van keizer Leopold I. Ze werd geboren drie jaar na het huwelijk van haar ouders. Haar vader was bang geweest dat er geen kinderen zouden komen en had God beloofd een groot klooster te bouwen als hij een zoon zou krijgen. In 1711 werd er dan eindelijk een dochtertje geboren. Zij was bij haar geboorte de zogenaamde “vermoedelijke troonopvolgster”. Deze titel verviel toen in 1712 haar broertje Peter werd geboren. Hij stierf snel, maar na Peter werd er wederom een broer geboren, Jozef, die effectief koning van Portugal zou worden. Later volgde nog een broer Peter, die ook koning van Portugal werd.

Maria Barbara kreeg een goede scholing en hield erg veel van muziek. Ze kreeg 37 jaar lang muziekles van de Italiaanse componist Domenico Scarlatti, die voor haar meer dan 500 korte sonates schreef, en was een goede klaveciniste. Ze sprak zes talen en hield er een uitgebreide persoonlijke bibliotheek op na.[1]

De prinses trad op 20 januari 1729 in Badajoz in het huwelijk met de toekomstige koning Ferdinand VI van Spanje en werd daardoor koningin van Spanje. Haar broer Jozef trouwde met Ferdinands halfzus, de Spaanse prinses Marianne Victoria. Maria Barbara verhuisde na haar huwelijk naar Spanje en de componist Scarlatti reisde met haar mee. Tijdens zijn leven heeft hij honderden sonates voor haar gecomponeerd. Ze verbeterde de opleiding van adellijke meisjes aan het hof door de stichting in 1748 van het Monasterio de la Visitación (Wikidata), waar een vrij open geest heerste.

Maria Barbara werd door haar tijdgenoten niet als mooi beschouwd. Er wordt gezegd dat ook Ferdinand niet van haar onder de indruk was toen hij voor het eerst aan haar werd voorgesteld. Toch raakte het stel erg aan elkaar gehecht en deelden ze hun passie voor muziek. Toen Maria Barbara, die haar hele leven al aan astma leed, in 1758 op 46-jarige leeftijd stierf, brak dat zijn hart. Hun huwelijk was kinderloos gebleven.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Arias De Saavedra Inmaculada en Gloria Franco, "Lecturas de mujeres, lecturas de reinas. La biblioteca de Bárbara de Braganza" in: Vida cotidiana en la España de la Ilustración, ed. Inmaculada Arias De Saavedra, 2012, p. 505-550
Zie de categorie Barbara of Portugal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.