Maria Damanaki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maria Damanaki

Maria Damanaki (Grieks: Μαρία Δαμανάκη) (Agios Nikolaos, 18 oktober 1952) is een Grieks politica van de sociaaldemocratische partij PASOK. Tussen 2010 en 2014 was zij Eurocommissaris voor Maritieme zaken en Visserij in de commissie-Barroso II.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Damanaki was aanvankelijk (tot 1991) lid van de Griekse Communistische Partij en zetelde namens die partij vanaf 1977 in het Griekse parlement. In 1991 werd ze voorzitter van de nieuw opgerichte linkse partij Synaspismós, waarmee ze tevens de eerste vrouwelijke partijleider in Griekenland werd. Toen Synaspismós bij de parlementsverkiezingen van 1993 echter geen enkele zetel behaalde, trad Damanaki terug. Drie jaar later, bij de verkiezingen van 1996, boekte de partij onder leiding van Nikos Konstantopoulos een veel beter resultaat en slaagde Damanaki erin haar parlementszetel te heroveren.

In 1994 en 1998 deed Damanaki mee aan de burgemeesterverkiezingen in hoofdstad Athene, maar werd beide keren niet verkozen. In 2003 verliet ze Synaspismós en stapte ze over naar de PASOK. Ze bleef parlementslid tot 2009, toen ze door haar land werd voorgedragen om Stavros Dimas op te volgen als Europees commissaris. Vervolgens zetelde Damanaki van 2010 tot 2014 in de commissie-Barroso II als Eurocommissaris voor Maritieme zaken en Visserij. In november 2014 volgde Dimitris Avramopoulos haar op als Grieks Eurocommissaris, terwijl haar portefeuille werd overgenomen door Karmenu Vella.