Naar inhoud springen

Janez Potočnik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Janez Potočnik

Janez Potočnik (Kropa bij Radovljica, 22 maart 1958) is een Sloveens econoom, politicus, oud-minister en voormalig Europees commissaris. Potocnik is lid van de Sloveense liberale partij.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Potočnik diplomeerde aan de universiteit van Ljubljana in 1983 (economische faculteit) en in 1993 haalde hij er zijn doctor. Na zijn studie werkte hij voornamelijk aan het instituut voor macroeconomische analyse en ontwikkeling in Ljubljana, als assistent-directeur en later als directeur. In 1998 werd hij delegatieleider van Slovenië inzake de onderhandelingen en voorbereidingen van de Sloveense toetreding tot de Europese Unie. Potočnik was in de periode 2001-2002 adviseur van de toenmalige Sloveense premier Janez Drnovšek en bekleedde tussen 2002 en 2004 de post van minister van Europese Zaken. In 2002 werd hij door het dagblad Delo uitgeroepen tot Sloveen van het jaar. In mei 2004 werd hij gastcommissaris bij Günter Verheugen in de Europese Commissie van Romano Prodi, van 23 november 2004 tot 2010 maakte Potočnik deel uit van de commissie-Barroso I als commissaris voor wetenschap en onderzoek. In 2009 kreeg hij in de commissie-Barroso II de portefeuille Milieu.

Op 1 november 2014 werd hij als Sloveens Eurocommissaris opgevolgd door Violeta Bulc. Zijn portefeuille werd overgenomen door Karmenu Vella.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Janez Potočnik is getrouwd met Jožica, financieel directrice van de Sloveense vestiging van Debitel. Zij hebben twee zonen.