Peter Mandelson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Mandelson

Peter Benjamin Baron Mandelson (Londen, 21 oktober 1953) is een Brits politicus van de Labour Party. Hij was een van de architecten van New Labour en was reeds enkele malen minister.

Biografie[bewerken]

Hij was vanaf 2004 Europees commissaris voor handel tot begin oktober 2008. Meteen daarna trad hij toe tot de regering van Gordon Brown als minister voor het Bedrijfsleven.

Zijn vader was Joods. Hij studeerde politicologie, filosofie en economie. Tevens haalde hij een Bachelor aan het St Catherine's College (Oxford). In 1979 werd hij gekozen als gemeenteraadslid van de Londense deelgemeente Lambeth. Hij werkte korte tijd voor de televisie alvorens in 1985 aan te treden als hoofd communicatie van de Labour Party. In die hoedanigheid werd hij de eerste Britse spin doctor. Mandelson is een verklaard aanhanger van de Derde Wegideologie.

In 1992 werd hij zelf gekozen als lid van het Lagerhuis. Ook hier hield hij zich voornamelijk bezig met PR en voorlichting. Hij leidde de uiterst succesvolle verkiezingscampagne van Tony Blair in 1997, in wiens kabinet hij vervolgens werd opgenomen als minister zonder portefeuille, vooral belast met in- en externe communicatie. Hij werd ook verantwoordelijk voor het Millennium Domeproject. In 1998 werd hij minister voor handel en industrie. Aan het einde van dat jaar kwam hij in opspraak omdat hij een rentevrije lening had bij een bevriende miljonair, wiens handel en wandel ook door het ministerie van Mandelson werd onderzocht. Hij trad daarop af, om tien maanden later terug te keren als minister voor Noord-Ierland. In 2001 moest hij opnieuw aftreden, dit keer omdat hij zijn collega van Binnenlandse Zaken onder druk had proberen te zetten om een Indiase zakenman, die een van de grote sponsoren was van het Millennium Dome project, te naturaliseren.

In juli 2010 publiceerde Peter Mandelson zijn politieke memoires, die nogal wat stof deden opwaaien, omdat hij onder andere Blair en Brown afschilderde als maffioso en bedriegers.[1]