Meglena Koeneva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meglena Koeneva
Meglena Koeneva
Volledige naam Meglena Sjtilijanova Koeneva
Geboren 22 januari 1957
Geboorteplaats Sofia
Land Bulgarije
Functie Minister van EU-beleid en Institutionele Zaken
Sinds 7 november 2014
Partij Beweging 'Bulgarije voor de Burgers' (2011-heden)
Nationale Beweging voor Stabiliteit en Vooruitgang (2001-2011)
Religie Rooms-katholiek
Titulatuur LLM, PhD
Functies
2002 - 2007 Minister voor Europese Zaken
2007 - 2010 Eurocommissaris van Consumentenbescherming
2012 - heden Voorzitter van de beweging 'Bulgarije voor de Burger'
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Meglena Sjtilijanova Koeneva (Bulgaars: Меглена Щилиянова Кунева) (Sofia, 22 juni 1957) is een Bulgaarse politica. Sinds 7 november 2014 is ze vicepremier en minister van EU-beleid en Institutionele Zaken. Van 1 januari 2007 tot 9 februari 2010 was ze Eurocommissaris van Consumentenbescherming in de commissie-Barroso I.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Koenova heeft Rechten gestudeerd aan de Universiteit van Sofia, aan deze universiteit promoveerde ze in 1984 in de rechten. Van 1988 tot 1989 was ze vervolgens docent aan rechtenfaculteit van de Universiteit van Sofia. Onderwijl was ze ook redacteur en presentator bij de Bulgaarse Nationale Radio. Later, van 1992 tot 1994, was ze lector aan de Vrije Universiteit van Boergas en de Nieuwe Bulgaarse Universiteit. Ze heeft zich hierna gespecialiseerd in, internationale betrekkingen en milieurecht aan de Universiteit van Georgetown. Vervolgens heeft ze zich in 1995 nog verder gespecialiseerd in milieurecht aan de Universiteit van Oxford. Koenova werkte voorts van 1990 tot 2001 als juridische adviseur voor de Bulgaarse ministerraad, hier hield ze zich vooral bezig met milieurecht, staatseigendommen, gebruik van natuurlijke hulpbronnen en landbouw.

In juni 2001 werd ze tijdens de parlementsverkiezingen gekozen tot lid van de Nationale Vergadering voor de 'Nationale Beweging Simeon II'. Vervolgens werd ze in augustus van dat jaar aangesteld als onderminister van Buitenlandse Zaken en als hoofdonderhandelaar met de Europese Unie over de Bulgaarse toetreding. In 2002 werd Koeneva vervolgens minister voor Europese Zaken, dit bleef ze tot december 2006. Vanaf januari 2007 tot 2010 was ze vervolgens Eurocommissaris van Consumentenbescherming, ze was hiermee de eerste Bulgaarse Eurocommissaris. Uiteindelijk kreeg ze geen tweede termijn als Eurocommissaris, volgens velen omdat toenmalig premier Borisov iemand uit zijn eigen partij op die positie wilde. In 2011 nam ze deel aan de Bulgaarse presidentsverkiezingen, ze kwam met 14% van de stemmen niet toe aan de tweede ronde. Op 1 juli 2012 werd ze gekozen tot voorzitter van de door opgerichte beweging 'Bulgarije voor de Burger', en sloot zich met die partij aan bij de kiesalliantie ' Reformistisch Blok '. Tijdens de verkiezingen van 2014 deed Koenova mee aan de verkiezingen voor het Reformistisch Blok en won een zetel in het parlement. Na de coalitieonderhandelingen met de GERB werd ze aangesteld als vicepremier en minister van EU-beleid en Institutionele Zaken.

Koenova spreekt naast Bulgaars ook vloeiend Russisch en verder Engels en Frans. Ze is getrouwd en heeft een zoon.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]