Naar inhoud springen

Universiteit van Georgetown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Georgetown University
Universiteit van Georgetown
Motto Utraque Unum
("Samen en Een")
Locatie Georgetown, Washington, D.C.,
Verenigde Staten
Opgericht 1789
Type Particulier
Studenten 13.000
Personeel 1.500
Lid van AJCU
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Universiteit van Georgetown
Georgetown's Healy Hall voor zonsondergang

De Universiteit van Georgetown in Georgetown, Washington D.C. is een katholieke universiteit in 1789 werd opgericht. Het is de oudste universiteit van katholieke oorsprong in de Verenigde Staten. De initiatiefnemer was de in 1773 naar de VS gereisde jezuïet John Carroll (1736-1815), hoewel hij zelf nooit aan de universiteit doceerde of een functie bekleedde.

De universiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Georgetown is wereldwijd bekend om de kracht van zijn academische programma's. Georgetown heeft op het moment 6.719 fulltime en parttime undergraduate studenten, 4.193 fulltime en parttime graduate studenten op de hoofd campus, 1.992 studenten op het Georgetown Law Center en 748 studenten in de Georgetown School of Medicine. De universiteit heeft 1.166 fulltime en 534 parttime leraren en professoren in dienst op de drie campussen.

Competitie[bewerken | brontekst bewerken]

Met een aannemingspercentage van 11,78% in 2020 is Georgetown een van de meest selectieve universiteiten van de Verenigde Staten. Volgens aanmeldingsstatistieken overwegen studenten die voor Georgetown kiezen over het algemeen universiteiten als Boston College, de Universiteit van Chicago, de Universiteit van Notre Dame, College of William and Mary, Harvard-universiteit, de Universiteit van Pennsylvania, Duke University, en de Universiteit van Virginia tijdens hun aanmeldingsprocedures. De Princeton Review plaatst Georgetown #15 op zijn "moeilijkst om binnen te komen" categorie en #19 voor "Meest politiek actief". Georgetown was #22 van nationale universiteiten volgens US News & World Report en #15 volgens Forbes. Zijn US News selectiviteitsgraad was #15 geplaatst.

Faculteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Georgetown University is vooral bekend om de volgende onderdelen:

De campus[bewerken | brontekst bewerken]

De Universiteit van Georgetown is gelegen op een heuvel aan de rivier de Potomac, uitkijkend over Washington D.C. en noordelijk Virginia. De campus bevat met klimop begroeide gebouwen, fonteinen, begraafplaatsen, veel bloemen en oude bomen. De hoofdcampus, het centrum van het academische en het studentenleven op Georgetown, is ongeveer 400.000 m² groot. De universiteit telt meer dan 58 gebouwen, studentenhuizen voor meer dan 80% van de studenten en sportfaciliteiten. Eind 2003 werd de zuidwestelijke Quadrangle afgemaakt. Dit project bracht nieuwe studentenwoningen, een groot cafetaria, een ondergrondse parkeergarage en nieuwe jezuïetenwoningen naar de campus. Langetermijnprojecten waar nog steeds aan gewerkt wordt zijn een zelfstandige businessschoolcampus, een nieuwe wetenschapscentrum en uitgebreidere sportfaciliteiten.

Docenten[bewerken | brontekst bewerken]

Docenten van de Universiteit van Georgetown zijn onder andere oud-politici en bedrijfsleiders. Dit zijn onder anderen de oud USAID Administrator Andrew Natsios, oud-CIA directeur George Tenet, oud Nationale Veiligheids Adviseur Anthony Lake, oud Secretary of State Madeleine Albright, ambassadeur Jeane Kirkpatrick, oud-ambassadeur Robert Gallucci, en de oud-minister-president van Spanje Jose Maria Aznar. In december 2005 werd professor Patricia King van het Georgetown University Law Center gekozen tot de Harvard Corporation.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het logo van Georgetown Athletics
Studerende studenten voor Wolfington Hall

Georgetown's sportteams zijn de Hoyas. Lang geleden bedachten studenten in klassieke talen de mix van Grieks en Latijn "Hoya Saxa," vertaald naar het Engels iets betekenend als "What Rocks,". Hiermee werd gerefereerd aan de verdediging van het American Football team en naar de stenen muur die om de campus heen liep. ('Hoia' is grieks voor 'wat' of 'wat een,' en 'saxa' is Latijn voor 'stenen') Toen de "The Hoya" krant begonnen werd in 1920, waren de sportteams nog genaamd de "the Hilltoppers ". Schrijvers voor de universiteitskrant begonnen de teams de "Hoyas" te noemen. De lokale media nam dit over en uiteindelijk werd de naam officieel door Georgetown aangenomen.

De mascotte van Georgetown's sport afdeling is "Jack the Bulldog". Georgetown neemt deel in de NCAA's Division I, De meeste teams in de Big East Conference, en het American football team in de Division I-AA Patriot League. Georgetown's herenteams zijn er onder meer in baseball, basketbal, American football, golf, lacrosse, voetbal, zwemmen en duiken, tennis en atletiek. Damesteams zijn er onder meer in basketbal, hockey, golf, lacrosse, voetbal, zwemmen and duiken, tennis, atletiek, en volleybal. Er is ook een gemixt zeilteam.

Het herenbasketballteam is het meest succesvolle en bekende sportprogramma op de universiteit. Onder coach John Thompson wonnen ze het NCAA kampioenschap in 1984. De huidige coach is zijn zoon John Thompson III, die het team overnam van Craig Esherick. Recentelijk[(sinds) wanneer?] versloeg Georgetown's basketballteam de nummer een Duke Blue Devils, waardoor Georgetown omhoog schoot in de nationale basketbalranglijsten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Universiteit van Georgetown van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.