Naar inhoud springen

Franco Frattini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Franco Frattini
Franco Frattini
Geboren 14 maart 1957
Rome, Italië
Overleden 24 december 2022
Rome, Italië
Politieke partij Volk van de Vrijheid
Partner ongehuwd
Vlag van Italië Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 8 mei 2008
Einde termijn 16 november 2011
Voorganger Massimo D'Alema
Opvolger Giulio Terzi di Sant'Agata
Aangetreden 14 november 2002
Einde termijn 18 november 2004
Voorganger Silvio Berlusconi
Opvolger Gianfranco Fini
Vlag van Europa 20e Europees Commissaris namens Italië
belast met Justitie, Vrijheid en Veiligheid
Aangetreden 22 november 2004
Einde termijn 8 mei 2008
Voorganger Mario Monti
Opvolger Antonio Tajani
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Franco Frattini (Rome, 14 maart 1957 – aldaar, 24 december 2022) was een Italiaans politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en Eurocommissaris voor justitie, vrijheid en veiligheid.

Studie en carrière

[bewerken | brontekst bewerken]

Frattini studeerde rechten in Rome en aanvaardde na zijn studie een post als openbaar aanklager. Daarna was hij een poos rechter voordat hij in dienst trad als juridisch adviseur van de minister van Financiën. In 1993 werd hij ondersecretaris van de Italiaanse ministerraad. In 1995 werd hij zelf, namens zijn partij Forza Italia, minister en wel voor Openbare Werken en regionale aangelegenheden. Na de val van het eerste kabinet Berlusconi was hij enige tijd lid van het parlement. In 2002 trad hij opnieuw toe tot de regering, als minister van Buitenlandse Zaken. Op 4 november 2004 maakte de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Barroso bekend dat Frattini zou toetreden als de nieuwe Eurocommissaris voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid. Als kandidaat volgde hij daarmee Rocco Buttiglione op die moest terugtreden omdat het Europees Parlement geen vertrouwen in hem had vanwege zijn conservatieve opvattingen over homoseksualiteit en vrouwen.

Op 8 mei 2008 trad Frattini af als Eurocommissaris en werd opnieuw minister van Buitenlandse Zaken, in de regering-Berlusconi IV. Hij werd in de commissie opgevolgd door de Italiaan Antonio Tajani, maar die kreeg niet dezelfde post als Frattini, want die ging naar de Fransman Jacques Barrot. Tajani is de nieuwe Eurocommissaris van Vervoer geworden.[1]

Frattini was ongehuwd.